• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Ingrediente

Salata Caesar cu piept de pui

February 12, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Salata Caesar își are originea în anii 20 ai secolului trecut, când bucătarul mexican, de origine italiană, Caesar Cardini, a preparat-o pentru prima dată într-un restaurant din Tijuana, Mexic. Povestea spune că bucătarul Caesar a trebuit să pregătească, la repezeală, ceva de mâncare pentru un grup de actori, în condițiile în care nu prea mai avea ceva în frigider. În asemenea condiții, Caesar a fost nevoit să improvizeze această salată, preparată cu cele câteva ingrediente avute în bucătărie. Inițial, salata nu conținea piept de pui, acesta și alte câteva ingrediente pentru dressing, fiind adăugate mai târziu. Deși foarte simplă, lipsită de wow effect și deloc spectaculoasă în ingrediente, salata Caesar a devenit peste ani o vedetă culinară.

Salata Caesar cu piept de pui - www.papamond. ro (1)

Necesar salata Caesar

  • 1 salată verde
  • 1/2 piept de pui
  • 2 felii de pâine
  • parmezan
  • ulei de măsline
  • dressing, așa cum îl fac eu: 1 linguriță muștar, 1 gălbenuș crud sau fiert, 2 căței de usturoi, 2 linguri iaurt, 4 linguri ulei de măsline, 1 lingură zeamă de lămâie, sare, piper

Salata Caesar cu piept de pui - www.papamond. ro (3)

Preparare

Preparăm dressing-ul începând cu usturoiul frecat cu ulei, peste care adăugăm gălbenușul crud sau fiert. Frecăm bine până ce formăm o maioneză, adăugăm iaurt, muștar, zeama de lămâie, sare, piper și amestecăm pentru o bună omogenizare. Deseori se folosește la acest dressing sos Worcestershire, anșoa și parmezan. Eu prefer fără primele două, iar parmezanul presărat peste salată. Sunt multe variante de dressing pentru salata Caesar și poate fiecare să aleagă după cum poftește.

Pieptul de pui îl pregătim felii și îl preparăm la grill. Se poate și în tigaie dacă nu vă place pe grill. Feliile de pâine le punem întregi într-o tigaie încinsă, cât să se usuce puțin, pentru a putea să le frecăm cu usturoi.  După ce le frecăm cu usturoi, tăiem feliile cuburi și le întoarcem din nou în tigaia încinsă, cu puțin ulei de măsline. Le ținem pe foc până ce crutoanele se rumenesc.

Spălăm salata verde și o scurgem bine de apă. Rupem frunzele cu mâna (nu îmi place să tai frunzele de salată verde cu cuțitul) și le punem în salatieră. Peste salata verde punem dressing-ul, apoi crutoanele și pieptul de pui tăiat bucățele. Peste tot, răzuim parmezan.

Salata Caesar se servește la masă imediat, pentru că dacă se ține mai mult se înmoaie crutoanele.

Să fiți bine!

Salata Caesar cu piept de pui - www.papamond. ro (9)

Salata Caesar cu piept de pui - www.papamond. ro (10)

Salata Caesar cu piept de pui - www.papamond. ro (8)

Salata Caesar cu piept de pui - www.papamond. ro (7)

Filed Under: Bucataria americana, Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete cu carne de pui, Retete de mancaruri cu carne, Retete de salate, Retete rapide, Retete simple Tagged With: crutoane, piept de pui, salata verde

Paste cu piept de pui si sos de rosii

February 11, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Mă întâlnesc cu pastele de câteva ori pe lună, fiind des solicitate în meniu de către fiică-mea, încântată de mai toate rețetele de paste. Îmi plac ca întotdeauna să fie preparate cu sos din abundență, alegând, de regulă, să folosesc unul din cele două sosuri de roșii preferate de mine, respectiv unul aromat cu busuioc și unul cu usturoi. Azi am ales să prepar paste cu piept de pui si sos de rosii aromat cu busuioc, o combinație de-a dreptul gustoasă dintre penne și piept de pui fraged.

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (8)

Necesar paste cu piept de pui

  • 1 piept de pui
  • 300 paste penne
  • 400 gr sos de roșii
  • 1 ceapă
  • 2 căței de usturoi
  • piper, sare, ulei de măsline, frunze proaspete de busuioc (dacă sunt)

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (11)

Preparare

Curățăm ceapa, o tocăm mărunt și o călim ușor într-o tigaie mai mare. Pieptul de pui îl tăiem cuburi și îl punem peste ceapă. Dăm un praf de sare și unul de piper. Când pieptul își schimbă culoarea, adăugăm sosul de roșii. Punem o ceșcuță de apă și lăsăm să fiarbă încet, 10 minute. Am folosit sos de roșii aromat cu busuioc (cumpărat, nu preparat). Dăm focul mic și lăsăm să se formeze sosul și să se gătească bine pieptul.

Între timp, punem pastele la fiert în apă cu o linguriță de sare. Le fierbem 6-7 minute, cât să fie al dente. Scoatem pastele cu o paletă și le punem în tigaie peste sos. Înainte de a adăuga pastele în tigaie, tocăm mărunt cățeii de usturoi și îi punem în sos. Amestecăm ușor astfel încât pastele să fie cuprinse de sos. Deasupra presărăm frunze proaspete de busuioc. Lăsăm câteva minute înainte de servire, pentru ca pastele să absoarbă din sos.

Să fiți bine!

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (1)

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (2)

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (4)

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (5)

Paste cu piept de pui și sos de roșii - www.papamond. ro (9)

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu sos, Retete de paste si pizza, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: busuioc, paste, penne, piept de pui, sos de rosii

Ciolan afumat cu cartofi natur si sos de hrean

February 6, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

După cum, la mai tot românul, place ciolanul afumat, tot așa îmi place și mie! Tradițional, cel mai adesea ciolanul se prepară cu fasole sau varză, mâncăruri ce se înscriu în ceaslovul de aur al bucătăriei noastre. Totuși, dând la o parte obiceiul străbunilor în ce privește pregătirea ciolanului, azi vreau să vă spun cum mai mănânc eu această afumătură, fără varză și fără fasole, doar cu cartofi fierți și un sos de hrean și muștar. Un asemenea ciolan afumat se prepară repejor, nu necesită abilități de virtuos al artei culinare și, de ce nu, este și prezentabil dacă vrei să ieși cu el în lume, cu diverse ocazii. Unde mai pui că pe lângă ciolan și cartof mai poți adăuga și alte bucate, după propria-ți plăcere, – măsline sau capere, castravete sau gogoșar acru, salată verde sau leurdă, ceapă verde sau ceapă roșie, etc -, atunci ai și o bază pe care imaginația poate să lucreze și să improvizeze. Una peste alta, cred că un ciolan afumat cu cartofi natur și sos de hrean poate să vă ofere ceva plăcere, cu condiția să-l încercați.

Ciolan afumat cu cartofi natur si sos de hrean - www.papamond. ro (10)

Necesar ciolan afumat cu cartofi natur si sos de hrean

  • 1 ciolan afumat dezosat
  • 1 kg cartofi roșii
  • 200 smântână
  • 1 lingură muștar
  • 1 lingură de hrean în oțet  sau hrean proaspăt
  • sare, piper, foi de dafin, fulgi de paprika
  • pătrunjel verde

Ciolan afumat cu cartofi natur si sos de hrean - www.papamond. ro (16)

Preparare

Grijim ciolanul afumat și îl punem la fiert într-un vas, cu câteva boabe de piper și 2-3 foi de dafin. Curățăm cartofii, îi tăiem cubulețe cât o îmbucătură, și îi punem la fiert cu un praf de sare. Este bine să fie cartofi roșii pentru că sunt mai puțin făinoși și ca atare, mai puțin sfărâmicioși.

Într-un bol punem o lingură de muștar mai de calitate – mie îmi place cel care conține bobițe de muștar întregi -, o linguriță de hrean în oțet și smântâna. Amestecăm să se omogenizeze. Dacă nu aveți hrean în oțet, se poate folosi hrean proaspăt ras și adăugați suplimentar, la sos, o linguriță de oțet. 

Tăiem felii ciolanul fiert sau, dacă preferăm franjuri. Cartofii fierți calzi îi punem pe un platou sau pe o farfurie largă și peste ei presărăm pătrunjel verde tocat. Peste cartofi punem uniform, cu o lingură, sos de hrean cu smântână. Așezăm bucățile de ciolan afumat peste cartofi și pe deasupra presărăm fulgi de paprika, iute sau nu, după cum dorește fiecare. Bineînțeles că fiecare poate pregăti platoul după cum dorește, nu trebuie procedat neapărat cum am făcut eu. De ex., cartofii pot fi așezați pe frunze de salată verde iar pe deasupra poate fi presărată ceapă verde tocată. Ideea este că, combinația de ciolan afumat cu cartofi natur, este foarte bună și poate fi valorificată în diverse rețete.

Să fiți bine!

Ciolan afumat cu cartofi natur si sos de hrean - www.papamond. ro (7)

Ciolan afumat cu cartofi natur si sos de hrean - www.papamond. ro (4)

Ciolan afumat cu cartofi natur si sos de hrean - www.papamond. ro (6)

Ciolan afumat cu cartofi natur si sos de hrean - www.papamond. ro (8)

Ciolan afumat cu cartofi natur si sos de hrean - www.papamond. ro (13)

Ciolan afumat cu cartofi natur si sos de hrean - www.papamond. ro (12)

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu cartofi, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete de salate, Retete din Muntenia, Retete rapide, Retete simple Tagged With: cartofi, ciolan afumat, hrean, mustar, smantana

Piept de pui cu piure de broccoli

February 2, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Dacă nu ați încercat până acum piureul de broccoli, vi-l recomand ca fiind foarte bun, cu un gust aparte și potrivit ca garnitură pentru orice friptură. Se prepară rapid dat fiind faptul că broccoli fierbe foarte repede. Alături de piureul de conopidă, de linte sau de țelină, este o variantă de a mai înlocui uneori piureul de cartofi, poate prea prezent pe multe mese. M-a surprins în mod deosebit, cât de mult a plăcut piureul de broccoli copiilor. Din încercările făcute până acum, am concluzionat că pentru a obține un piure de broccoli bun, trebuie să-i dau întotdeauna puțin usturoi și unt, astfel gustul este dulceag și oarecum fad. Dacă îl preparați altfel, șoptiți-mi și mie, să-i fac de-ncercare. Prin urmare, azi, servim la masă piept de pui cu piure de broccoli, mâncare delicioasă, obținută cu foarte puțină muncă în bucătărie.

piept de pui cu piure de broccoli - www.papamond. ro (8)

Necesar piept de pui cu piure de broccoli

  • 1 piept de pui
  • 1 bucată broccoli
  • 50 gr unt
  • 1 lingură smântână
  • 2-3 căței de usturoi
  • ulei de măsline, sare, piper

piept de pui cu piure de broccoli - www.papamond. ro (12)

Preparare

Desfacem broccoli buchețele și îl spălăm bine. Înlăturăm partea mai tare, de la cotor, a buchețelelor, deoarece este ațoasă și fierbe mai greu. Punem broccoli într-un vas cu apă și o linguriță de sare și îl punem la fiert. Va fierbe destul de repede, în 10-15 minute. Îl încercăm cu o furculiță și când este gata îl scoatem într-o strecurătoare mai mare, să se scurgă. Punem broccoli fiert într-un vas și îl fărâmițăm cu o furculiță. Oprim eventual câteva buchețele pentru a le folosi la ornat. Odată fărâmițat cât de cât îl facem piure cu mixerul. Adăugăm untul și o lingură de smântână. Mixăm și funcție de consistența dorită mai putem adăuga smântână. Zdrobim cățeii de usturoi sau îi dăm pe o răzătoare fină și îi punem în piure. Usturoi pune fiecare după gust, mai mult sau mai puțin. Gustăm și potrivim de sare și piper proaspăt măcinat. Pentru și o mai mare cremozitate îi putem adăuga câțiva stropi de ulei de măsline.

piept de pui cu piure de broccoli - www.papamond. ro (1)

piept de pui cu piure de broccoli - www.papamond. ro (3)

piept de pui cu piure de broccoli - www.papamond. ro (4)

Pieptul de pui îl tăiem felii, bune pentru grill, și îl punem într-un bol. Punem peste bucățile de piept o lingură de ulei de măsline, un praf de sare, piper proaspăt măcinat (dacă îl doriți mai aromat puteți adăuga cimbru, oregano, ierburi de Provence). Le amestecăm ușor cu mâna astfel încât uleiul să le cuprindă și să poarte cu el aromele condimentelor. Încingem bine grill-ul și preparăm feliile de piept de pui.

Servim la masă pieptul fraged, rumen și aromat cu un piure de broccoli cremos și delicat. Poftă bună!

Să fiți bine!

piept de pui cu piure de broccoli - www.papamond. ro (7)

piept de pui cu piure de broccoli - www.papamond. ro (11)

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: broccoli, piept de pui, piure de broccoli

Salata cu Peste Preparat la Gratar

February 1, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Baby hering -ul este un pește fără prea multe oase, ieftin și prezent în mai toate pescăriile. Chiar dacă nu este prea trupeș, acest pește oceanic îmi place îndeosebi la grătar. Pentru a se desprinde ușor carnea de pe oase și pentru a nu se fărâmița pe grătar, obișnuiesc să-i dau puțină sare înainte cu 2-3 ore de al pune pe grătarul încins.

Azi vreau să vă arăt cum contribuie acest pește copt pe grătar la o salată, alături de cartofi, măsline, gogoșar acru și salată verde. Este o salata cu peste consistentă, ce poate face o figură frumoasă pe masă și care, sunt convins, o să placă.

salata cu peste - www.papamond. ro (3)

Necesar salata cu peste

  • 500 gr baby hering
  • 3-4 cartofi
  • 200 măsline fără sâmburi
  • 2-3 bucăți gogoșar acru
  • 1 salată  verde
  • ulei de măsline, sare, piper, oțet sau zeamă de lămâie

salata cu peste - www.papamond. ro (10)

Preparare

Curățăm peștele, îl spălăm, îl scurgem de apă și îi dăm un praf de sare. Curățăm cartofii, îi tăiem cubulețe și îi punem la fiert. Spălăm salata verde și o scurgem bine de apă. Tăiem cubulețe gogoșarul acru.

Punem într-un bol cartofii fierți, gogoșarul, măslinele și salata verde ruptă bucăți cu mâna. Într-un alt bol preparăm dressing-ul din oțet, ulei de măsline, sare și piper. Punem dresing-ul peste salată și amestecăm ușor. Seamănă cu salata orientală, numai că nu are ceapa. Dacă doriți și ceapă, se poate adăuga. Lăsăm deoparte salata, încingem grill-ul și coacem peștele. Carnea se va desprinde ușor de pe oasele peștelui, mai ales că și-a luat puțină sare înainte. Punem bucățile de pește în salată. O putem servi pe un platou pe care am pus în prealabil frunze de salată verde. De asemenea, putem adăuga două lămâi tăiate sferturi.

Să fiți bine!

salata cu peste - www.papamond. ro (1)

salata cu peste - www.papamond. ro (2)

salata cu peste - www.papamond. ro (4)

Filed Under: Bucataria asiatica, Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete de salate, Retete gustari, Retete simple Tagged With: hering, peste, salata

Prajitura lasagna cu ciocolata. Fara coacere

January 31, 2015 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cremoasă cum n-ai mai văzut, prajitura lasagna cu ciocolata, cu siguranță poate fi o delicioasă soluție pentru când vei vrea să-ți îndulcești ziua. Frișca, budinca de ciocolată și crema de brânză se întâlnesc pentru a împlini pofta celor ce iubesc prăjiturile cremoase. Dacă vă întrebați de unde numele de lasagna cu ciocolată înseamnă că sunteți la fel de curioși ca mine, pentru că și eu m-am întrebat. Probabil, prezența a mai multe straturi coroborat cu lipsa de imaginație a creatorului, a determinat alegerea acestui nume. Cum se numește contează mai puțin, definitoriu fiind câtă plăcere poate să ofere această prăjitură unei inimi ce tânjește după dulce. Prăjitura asta este ca un strigăt de revoltă împotriva oricărei restricții alimentare, este un act de rebeliune împotriva dietelor. Sper să vă cheme la cratiță!

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (29)

Necesar prajitura lasagna cu ciocolata

  • pt. blat -400 gr biscuiți de calitate – Oreo, cu ciocolată, cu cereale, 150 gr unt
  • pt. crema de branză – 250-300 gr cremă de brânză sau brânză dulce cu smântână, 2 linguri de zahăr, 2 plicuri zahăr vanilat
  • pt. frișcă – 200 ml smântană pentru frișcă
  • pt. budincă – 2 plicuri budincă de ciocolată, 1 litru lapte
  • 1 ciocolată sau pepite de ciocolată

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (31)

Preparare

1. Toate cantitătile sunt orientative în sensul că diferă funcție de mărimea vasului în care prepari prăjitura. Eu am preparat într-un vas pentru blat de tort, cu fund detașabil, tocmai pentru a putea să tai prăjitura mai ușor. Din câte am văzut, cel mai adresa se prepară într-un vas de Jena (o tavă). Cred că cantitățile date de mine mai sus sunt potrivite și suficiente pentru ambele variante. Pentru început zdrobim bine biscuiții cu un sucitor (îi băgăm într-o pungă în prealabil) sau folosind un robot de bucătărie. În principiu se pot folosi orice fel de biscuiți, dar Oreo de ciocolată zic eu că sunt cei mai buni. Topim untul și îl turnăm peste biscuiții zdrobiți. Amestecăm bine până este încorporat untul. Cine dorește aromă poate adăuga esență de rom sau vanilie.  Punem biscuiții în vas și îi presăm cu o lingură, formând un blat uniform pe fundul vasului.

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (3)

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (4)

2. Mixăm crema de brânză, adăugând două linguri de zahăr și două pliculețe de zahăr vanilat, până devine o cremă fină. Mixăm frișca până ce devine fermă. Amestecăm ușor crema de brânză și frișca. Peste stratul de biscuiți întindem uniform jumătate din crema formată.

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (8)

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (9)

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (10)

3. Cât timp regătim budinca lăsăm la rece vasul cu prăjitură. Nu am să scriu despre cum se prepară budinca deoarece scrie pe plic. Aș menționa doar că este mai bine să folosiți ceva mai puțin lapte, respectiv 450 ml de lapte la un plic de budincă decât 500 ml cât scrie la indicații. Lăsăm budinca să se răcească dar o mai amestecăm din când în când să nu prindă coajă și să ajutăm răcirea. Când este puțin călduță (nu este obligatoriu să fie rece bine) o întindem uniform peste stratul de cremă de brânză și frișcă. Lăsăm din nou vasul la rece pentru 10 minute. În final punem cel de-al treilea strat de cremă, respectiv cealaltă jumătate din crema de brânză și frișcă.

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (11)

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (12)

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (13)

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (16)

4. Nivelăm bine cu o paletă ultimul strat de cremă și peste el răzuim ciocolată. Eu am răzuit ciocolată neagră cu mentă. Lăsăm prăjitura la rece 3-4 ore să se așeze și să capete mai multă fermitate. După câteva ore îi desfacem forma pentru blat și prăjitura rămâne asemeni unui tort, pe fundul metalic.

Să fiți bine!

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (21)

prajitura lasagna cu ciocolata - www.papamond. ro (28)

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu branza, Retete desert Tagged With: budinca, ciocolata, crema de branza, frisca, tort

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 15
  • Page 16
  • Page 17
  • Page 18
  • Page 19
  • Interim pages omitted …
  • Page 77
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate