• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Ingrediente

Tocana de Legume cu Carnati. Preparata la Ceaun

June 13, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cu o tocana de legume cu carnati de porc mi-am ostoit azi, dorul de ceaunul ţărănesc şi pofta de mâncare săţioasă, de casă. Cu legumele participante trebuie să fim primitori şi cu îngăduinţă, astfel încât să-şi găsească locul în ceaun şi dovlecelul proaspăt şi ceva cartofi noi, ardeiul, roşia şi ce ne este la îndemână prin pieţe pentru că toate îşi merită locul. Pofta şi dorinţa fiecăruia face lista cu invitaţii la ceaun. Cârnaţii să fie de porc, mai corpolenţi, să aibă ce să dăruiască tocanei.

Tocana de legume cu carnati

Necesar tocana de legume cu carnati:

  • 400-500 gr de cârnaţi
  • 500 gr cartofi
  • 2 dovlecei
  • 1 ardei gras mai mărişor
  • 1 morcov
  • 2 cepe
  • 400 gr roşii conservă decojite sau proaspete
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 legătură pătrunjel
  • boia, piper, sare, ulei

tocana de legume cu carnati

Preparare:

1. Curăţăm, tocăm mărunt ceapa şi o călim 2 minute. Tăiem morcovul şi îl adăugăm la ceapa. Dăm un praf de sare, unul de piper şi o linguriţă de boia şi mai lăsăm 2 minute pe foc potrivit.

2. Stingem cu o cană cu apă călitura şi lăsăm să dea în clocot. Curăţăm cartofii, îi tăiem îmbucături şi îi punem în ceaun. Punem apa astfel incat sa acoperim cartofii. Lăsăm să fiarbă încet 5 minute.

tocana de legume cu carnati

3. După 5 minute, deoarece fierb mai uşor, adăugăm dovleceii tăiaţi cubuleţe.

tocana de legume cu carnati

4. După câteva clocote la foc mic, tocăm ardeiul gras şi-l punem în ceaun.

tocana de legume cu carnati

5. Punem şi roşiile decojite sau roşii proaspete tăiate cubuleţe. Eventual, mai completăm cu apă.

tocana de legume cu carnati

6. Feliem cârnaţii şi îi punem în tocană, imediat după roşii. Lăsăm să fiarbă încet cca 20 minute, până scade şi se formează sos. Focul trebuie să râmănă încet pentru a nu se fărâmiţa excesiv legumele.

tocana de legume cu carnati

7. Ornăm şi aromăm, la final cu pătrunjel proaspăt tocat. Pentru un rezultat mai condimentat, dăm un praf de piper la final.

Să fiţi bine!

tocana cu carnati

tocana cu carnati

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete cu cartofi, Retete de mancaruri cu carne, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: carnati, cartofi, dovlecei, tocana, tocana cu carnati, tocana cu legume

Pulpa de miel la cuptor

June 11, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Azi ne mulţumim şi ne facem curaj cu o pulpa de miel la cuptor, rumenită la foc domol, aşezată pe un pat de legume, parfumată cu rozmarin, maghiran şi coriandru. Cât încă se mai găseşte, este îmbucurător când ne desfătăm cu ea, să avem alături un usturoi verde. Şi eventual un vin alb. În rest, nimic complex sau de pionierat, doar bucuria gustului.

pulpa de miel la cuptor

Necesar pulpa de miel la cuptor:

  • 1 pulpă miel
  • 3-4 cartofi
  • 2 ardei grasi
  • 1 morcov
  • 2 roşii
  • 3 căţei de usturoi
  • 1 legătură pătrunjel
  • coriandru, rozmarin, maghiran, piper, sare
  • ulei de măsline

pulpa de miel la cuptor

Preparare:

1. Tăiem pulpa sau o lăsăm întreagă, funcţie de mărime (a nu se confunda pulpa de miel cu cea de berbecuţ care este mai mare şi mai roşie), o ungem cu ulei şi o masăm cu maghiran, piper şi sare.

2. Curăţăm legumele, le feliem şi formăm într-o tavă, vas de jena, cratiţă, un pat pe care îl asezonăm cu coriandru zdrobit în mojar, rozmarin şi sare. Printre legumele feliate punctăm cu căţeii de usturoi feliaţi. Se pot folosi diverse condimente după gustul şi plăcerea fiecăruia. Peste patul de legume dăm 2-3 linguri de ulei de măsline.

pulpa de miel la cuptor

3. Aşezăm pulpa de miel pe legume şi punem o ceşcuţă de apă. Înfofolim, acoperim vasul cu folie de aluminiu şi dăm la foc încet la cuptor pentru ceva mai mult de o oră, depinde de mărimea pulpei. După 30 de minute scoatem tava şi întoarcem pulpa, reacoperim şi băgăm la cuptor. În ultimele 20 de minute înlăturăm folia de aluminiu.

pulpa de miel la cuptor

Ornăm la final cu pătrunjel verde. Se însoţeşte de obicei cu usturoi şi ceapă verde şi pentru digestie, cu vinul preferat.

Să fiţi bine!

pulpa de miel la cuptor

pulpa de miel la cuptor

 

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de miel si ied, Retete de mancaruri cu carne, Retete de Pasti, Retete la cuptor Tagged With: miel, miel cu legume, miel la cuptor, pulpa de miel

Risotto si Pui. Cremos si Crocant

June 10, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Azi pregătim risotto si pui. Două texturi diferite ce se împacă foarte bine tocmai datorită faptului că sunt contrarii. Risotto este cremos, rafinat cu unt şi parfumat cu vin alb iar pulpele, rumenite încet la cuptor, sunt crocante şi în acelaşi timp cu o carne lipsită de ataşamente faţă de os. Cum risotto cere un ingredient marcant îl îmbogăţim cu ciuperci şi îi dăm o pată de culoare cu ardei gras roşu.

risotto si pui

Necesar risotto si pui:

  • 300 gr orez
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras roşu
  • 1 cutie ciuperci sau 5-6 ciuperci proaspete
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 pahar vin alb
  • 50 gr unt
  • cca. 700 ml supă de carne sau legume
  • pătrunjel verde
  • piper alb, sare, ulei

risotto si pui

 

Preparare:

1. Curăţăm şi tocăm mărunt ceapa. O călim în puţin ulei până devine sticloasă. Adăugăm şi căţeii de usturoi feliaţi împreună cu ciupercile şi mai ţinem 2 minute pe foc încet. Dăm un praf de piper şi unul de sare. Dacă folosim, ca în cazul de faţă, ciuperci de conservă, nu este cazul să fie rumenite înainte. Când folosesc ciuperci proaspete, în special champignon, prefer să le sotez înainte ca aici, pentru a le da culoare. Astfel, evit să lase apă direct în orez şi eventual să influenţeze culoarea orezului.

risotto si pui

2. Adăugăm orezul fără a-l spăla deoarece amidonul prezent pe boabe ne ajută. Amestecăm şi lăsăm 1 minut să se înfierbânte orezul. Punem un polonic de supă şi lăsăm la foc încet, să se umfle orezul. Supa poate fi de pui sau de legume. Când este absorbită supa, punem al doilea polonic şi continuam până orezul devine cremos. Cu ultimul polonic punem şi vinul alb şi ardeiul roşu tăiat cubuleţe. Când orezul este gata adăugăm untul şi oprim focul. Ornăm cu pătrunjel verde.

risotto si pui

3. Pulpele de pui le frecăm cu amestec de sare şi piper, le rumenim într-o tigaie până capătă crustă după care le băgăm la cuptor. Dăm focul mic să se coacă încet şi să devină crocante la exterior dar moi în interior. Carnea trebuie să “cadă” de pe oase.

risotto si pui

4. Aşezăm pulpele pe un pat de orez şi eventual mai aromăm cu verdeaţă.

Să fiţi bine!

risotto si pui

risotto si pui

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: carne de pui, ciuperci, orez, orez cu carne, pulpe de pui, unt

Aripioare si cartofi. Cu salsa racoritoare

June 7, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Mai mult meniu decât reţetă, mai uşor şi vesel, ca pentru început de weekend senin, îmi iau avânt şi vă ridic la fileu o porţie de aripioare si cartofi noi servită lângă o salsa răcoritoare. Aripioarele condimentate vor sta trântite pe un pat de hrean, cartofii noi vor fi decoraţi cu usturoi verde iar salsa de roşii va fi susţinută de ardei iute şi pătrunjel, toate atât cât trebuie să ne trezească apetitul pentru un weekend bine punctat culinar.

aripioare si cartofi

Necesar aripioare si cartofi cu salsa de roşii:

Pentru aripioare:

  • 1 kg aripioare
  • boia, piper, rozmarin, sare
  • ulei, oţet
  • o rădăcină hrean
  • 2 linguri de smântână

aripioare si cartofi

Preparare:

1. Amestecăm condimentele boia, piper, sare şi rozmarin cu o lingură de ulei. Frecăm şi masăm aripioarele cu acest mestecul până se ung bine. Acoperim vasul cu aripioare şi îl lăsăm o jumătate de oră la frigider.

2. Coacem aripioarele pe tigaia grill până se rumenesc frumos pe ambele părţi. Dăm rădăcina de hrean pe răzătoarea mică şi punem hreanul într-un borcănel. Punem oţet cât să se îmbibe hreanul ci nu să-l înece. Dăm un praf de sare şi adăugăm şi cele două linguri de smântână. Amestecăm bine cu o linguriţă, în borcan până se omogenizează şi devine pastă. Se poate folosi şi hrean din comerţ dar este mai puţin puternic. Pe o farfurie mai mare sau un platou, facem cu lingura un pat de hrean şi punem aripioarele deasupra.

aripioare si cartofi

Pentru cartofi:

  • 1 kg cartofi noi mai mici
  • 3  căţei de usturoi
  • 2 fire usturoi verde
  • 3o gr unt
  • pătrunjel
  • piper, sare, ulei

Curăţăm şi spălăm cartofii de coaja subţire. Îi rumenim într-o tigaie încinsă cu două linguri de ulei, până prind puţină crustă. Tigaia să fie cu coadă metalică sau detaşabilă, să poată fi băgată la cuptor. După ce s-au rumenit, punem cei 3 căţei de usturoi necurăţaţi dar zdrobiţi şi untul. Adăugăm un păhărel de apă, dăm un praf de piper şi unul de sare şi dăm la cuptor pentru 30 de minute. Încercăm cartofii cu o furculiţă să verificăm dacă sunt făcuţi. Peste cartofii rumeniţi la cuptor punem usturoiul verde mărunţit şi pătrunjelul tocat.

aripioare si cartofi

Pentru salsa de roşii:

  • 4-5 roşii
  • 1 legătură pătrunjel
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 ardei iute
  • 1 ceapă
  • zeama de la o lămâie
  • piper, sare, ulei de măsline

aripioare si cartofi cu salsa

Tăiem roşiile cubuleţe mai micuţe. Tocăm ardeiul iute- fiecare pune mai mult sau mai puţin, după preferinţe şi pătrunjelul verde. Ceapa o mărunţim din cuţit, cât se poate de mică. Punem într-un bol roşiile, ardeiul, ceapa şi pătrunjelul. Preparăm un sos din 2 linguri ulei de măsline, zeama de lămăie, piper măcinat, sare şi cei doi căţei de usturoi daţi pe răzătoare. Omogenizăm sosul, îl punem în bol peste roşii şi amestecăm.

Vă doresc un sfârşit de săptămână frumos şi să fiţi bine!

Aripioare si cartofi cu salsa

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu cartofi, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: aripioare de pui, aripioare la gratar, cartofi noi, hrean, salata salsa, salsa de rosii

Dovlecei cu pui. Pe deplin gustosi

June 6, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Nu mă dau în vânt după dovlecei despre care am considerat întotdeauna, spre deosebire de alte legume, că au nevoie de o susţinere mai amplă din partea altor ingrediente, pentru a fi puşi în valoare. Mi-au plăcut întotdeauna, prăjiţi sau copţi,  în clasica salata de dovlecei şi în chiftelele greceşti dar cam atât, în rest, erau o susţinere în plus la un ghiveci sau la nişte legume umplute. În fapt, cred că pe undeva mi-a scăpat ceva şi nu am reuşit să le văd potenţialul, să mă bucur de dovlecei, dealtfel o legumă foarte recomandată pentru sănătate.

Asta până azi când, preparând aceşti dovlecei cu pui, leguma în cauză a întrecut orice aşteptări şi s-a dovedit pe deplin gustoasă şi de apreciat. De obicei nu luam dovleceii ca bază pentru o mâncare, considerându-i lipsiţi de o personalitate viguroasă, dar această mâncare cu toată simplitatea ei a reuşit să-mi schimbe optica şi pe drept cuvânt trebuie să le acord mai mult credit. Aşa că, în următoarele săptămâni, vom supune aceste curcubitacee cu 95% apă mai multor încercări culinare.

Dovlecei cu pui la cuptor

Necesar dovlecei cu pui:

  • 3-4 dovlecei
  • 2 pulpe
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 1 legătură mărar
  • 4căţei de usturoi
  • 1 cutie roşii cubuleţe – 400 gr sau 2-3 roşii proaspete
  • cimbru, boabe de muştar şi coriandru, piper, sare
  • ulei

dovlecei cu pui, rumeniti la cuptor

Preparare:

1. Zdrobim în mojar coriandru şi muştarul. Curăţăm şi crestăm pulpele, le dăm un praf de sare şi le frecăm cu coriandru, muştar  şi piper. Le punem la prăjit într-o tigaie încinsă, cu 2 linguri de ulei şi 2-3 rămurele de cimbru. Le rumenim bine pe ambele părţi. La final, adăugăm un păhărel cu apă pentru a degresa tigaia şi a obţine un fel de sos condimentat, pentru a nu pierde aromele lăsate de carne.

Dovlecei cu pui. Prajim carnea

2. Continuăm în aceeaşi tigaie dacă este suficient de mare sau lucrăm cu o crăticioară. Punem sosul rămas de la carne în cratiţă şi adăugăm ceapa tăiată cubuleţe şi morcovul tăiat rondele. Adăugăm şi 2 căţei de usturoi feliaţi.

Dovlecei cu pui. pat de legume

3. Curăţăm de coajă dovleceii (nu este obligatoriu dacă dovlecei sunt foarte tineri) şi îi tăiem cuburi mai măricele. Punem dovleceii în cratiţă, peste ceapă şi dăm un praf de sare.

dovlecei cu pui. Asezam dovleceii

4. Adăugăm roşiile din conservă sau roşii proaspete decojite şi mărunţite şi amestecăm. Tot acum punem şi mărarul proaspăt mărunţit. Punem o ceaşcă cu apă şi lăsăm să bolborosescă încet spre înmuierea dovleceilor.

Dovlecei cu pui. Adaugam bulionul

5. Dovleceii nu trebuie să se fărâmiţeze ci să rămână fermi, să le simţim textura. Când dovleceii şi-au pierdut culoarea de crud, băgăm cratiţa la cuptor pentru 20 de minute, să scadă şi să se rumenească. Este foarte important pentru a ne bucura gustul dovleceilor să nu se facă praf ci să rămână cuburi al dente, rumene.

Dovlecei cu carne de pui, rumeniti la cuptor

6. Scoatem cratiţa de la cuptor şi arânjăm pulpele rumene pe dovlecei. Ornăm cu verdeaţă la alegere, după cum preferăm – mărar, pătrunjel sau chiar leuştean. Îmi plac cu usturoi aşa că am feliat ceilalţi doi căţei de usturoi şi i-am pus peste dovlecei. Dacă înlăturăm carnea putem obţine o mâncare de post reuşită.

Dovlecei cu pui, in tava la cuptor

Pe cât de simplă pe atât de mult mi-a plăcut găteala asta. Cred că păcătuim când preparăm excesiv dovleceii, în special în combinaţie cu alte legume şi în final nu mai putem să le identificăm şi apreciem gustul. De asemenea, la dovlecei ca şi la broccoli, usturoiul face o treabă excelentă şi sprijină leguma fără a-i submina gustul.

Să fiţi bine!

Dovlecei cu pui si usturoi

Dovlecei la cuptor cu carne de pui

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor, Retete simple Tagged With: dovlecei, dovlecei la cuptor, mancare de dovlecei, pulpe de pui

Oua dichisite

June 4, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cum putem creşte atractivitatea unor ouă şi cum le putem scoate din banalul obişnuinţei? O să încercăm să le upgradăm, să le revizuim puţin, pe ici pe colo, în locurile esenţiale cum ar spune Farfuridi. Să le dăm puţină culoare, să le însoţim cu o legumă sau două şi să le aromăm cu verzituri. Să le ferchezuim cu nişte perle de ienibahar şi coriandru şi să le scoatem în lume ca pe oua dichisite.

oua dichisite cu legume

Necesar oua dichisite:

  • 4 ouă
  • 1 ardei gras
  • 2 roşii
  • 1 ceapă
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 ardei iute – opţional
  • 2 fire de ceapă verde
  • 1/2 legătură de pătrunjel verde, busuioc proaspăt
  • piper, coriandru, ienibahar, sare
  • ulei

oua dichisate, prajite cu legume

Preparare:

1. Curăţăm ceapa şi o tăiem cubuleţe. O călim 2 minute în tigaia încinsă, cu 2 linguri de ulei şi cu ceva boabe de coriandru şi ienibahar zdrobite. Condimentele dau mai multă aromă dacă sunt prăjite. Punem căţeii de usturoi mărunţiţi împreună cu ardeiul gras tăiat cubuleţe şi mai călim 1 minut. Dacă preferaţi puţină iuţeală, tot acum se pune şi ardeiul iute mărunţit. Eu nu am pus decât ardei gras galben, autohton – asta s-a găsit în frigider-, dar ar arăta mai vesel, mai bogat şi cu o combinaţie de ardei gras roşu şi verde. De asemenea, folosesc des ciuşcă uscată sau raci olteneşti (ardei uscat) – precursori pentru boia – pe care îi toc din cuţit şi îi adaug în mâncăruri, pentru gust şi culoare. Nu mă pot lipsi de ciuşcă şi o mănânc zilnic la orice fel de mâncare, că e ciorbă, tocană, orez, etc. Fie zdrobesc ciuşca în mojar, fie o toc din cuţit sau o coc pe flacără, este nelipsită. Din ardeii aştia uscaţi, măcinaţi cu maşina de măcinat cafea, iese o boia excelentă. Oricum nu se compară calitativ cu boiaua din plicurile din comerţ care seamănă mai degrabă cu un praf de căramidă.

 oua ochiuri

2. Tăiem roşiile cubuleţe, mai măricele şi le punem în tigaie. Amestecăm şi ţinem 2 minute pe foc mic, să-şi lase roşiile sucul dar să nu se fărâmiţeze prea mult.

Calim legumele

3. Cu spatula de lemn facem 4 lăcaşuri, 4 cuiburi în călitură şi punem ouăle exact în aceste locuri. Punem un capac pe tigaie astfel încât aburul rezultat să se întoarcă peste ouă şi să le gătească. Foarte repede, în 2 minute ouăle sunt gata şi oprim focul.

oua dichisite

4. Dăm un praf de sare şi ceva piper proaspăt măcinat. Tăiem ceapa verde rondele şi ornăm ouăle. La fel procedăm şi cu pătrunjelul sau orice altă verdeaţă preferăm. Aromăm şi cu ceva frunze de busuioc proaspăt.

oua dichisite

Toată treaba asta durează, cu tot cu tăiatul legumelor, un sfert de oră. Într-un timp scurt avem o tigaie tare atrăgătoare cu nişte oua dichisite, pline de culoare şi gust.

Să fiţi bine!

oua dichisite

Filed Under: Categorii retete, Retete cu oua, Retete gustari, Retete ieftine, Retete pentru mic dejun, Retete rapide, Retete simple Tagged With: oua, oua cu legume, oua cu rosii, oua ochiuri, oua prajite

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 43
  • Page 44
  • Page 45
  • Page 46
  • Page 47
  • Interim pages omitted …
  • Page 77
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate