• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Ingrediente

Pulpe de rata cu risotto. Cu ciuperci

March 22, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

În ultimul an am beneficiat din plin de carne de rata datorită faptului ca în gospodăria părinţilor au crescut anul trecut 30 de rate.  Spun asta deoarece aprecierea mea şi atenţia acordată cărnii de rata a crescut în acelaşi timp cu atenţia acordată păsărilor crescute organic. Carnea de rata este carne roşie, mai saraca în grăsimi şi acizi graşi şi se apropie de carnea de vită. Este foarte bună pentru fripturi deoarece îşi păstrează suculenţa şi are o personalitate aparte comparativ cu alte cărnuri. Nutriţional, dacă i se înlătură pielea, pieptul de rata este mai sărac în grăsimi decât pieptul de pui, dar în principiu pieptul de rata se prăjeşte întotdeauna cu piele. Am o slăbiciune pentru combinaţia asta de pulpe de rata cu risotto cu ciuperci şi îmi place inclusiv varianta în care carnea de rata se rupe franjuri şi se amestecă cu orezul.

pulpe de rata cu risotto

Necesar pulpe de rata cu risotto cu ciuperci:

  • 2 pulpe
  • sare, piper

Pentru risotto:

  • o cană orez
  • 1 ceapă
  • 100 gr unt
  • 300 gr ciuperci
  • 2 căţei de usturoi
  • 1/2 legătură pătrunjel
  • supă de pui sau de legume
  • 3-4 linguri de ulei de măsline
  • sare, piper, cimbru

pulpe de rata cu risotto

Preparare:

1. Crestăm pulpele de rata şi le dăm un praf de sare şi unul de piper. Le prăjim într-o tigaie încinsă cu o lingură de ulei până se rumenesc şi capătă o crustă crocantă pe ambele părţi. Se pune în tigaie – tigaie ce poate fi băgată la cuptor – un pahar cu apă, se acoperă cu folie de aluminiu şi se bagă la cuptor pentru 30 minute. În ultimele 5 minute se înlătură folia de aluminiu.

2. Se toacă ceapa mărunt, se felieză usturoiul şi se călesc în 2 linguri de ulei până devine ceapa sticloasă.

3. Se pune orezul spălat, se dă un praf de sare, unul de piper şi se adaugă un polonic de supă – de care preferaţi sau aveţi, de legume sau pui . Se amestecă şi se lasă să fiarbă încet. Pe măsură ce este absorbită supa se pune al doilea polonic.

calim ceapa si punem orezul pentru risotto

4. Se curăţă, se felieză şi se călesc ciupercile.

Se călesc ciupercile pentru risotto

5. Când punem al treilea polonic cu supă adăugăm ciupercile prăjite, untul şi puţin cimbru. Se amestecă să se elibereze amidonul ce va lega orezul. Se lasă să fiarbă în continuare încet până se umflă orezul. Gustăm şi verificăm textura orezului. La risotto supa se adaugă treptat, polonic cu polonic până ce orezul va fi fiert dar totuşi ferm. Îmi place cu unt mai mult şi din acest motiv am folosit 100 gr dar cantitatea poate fi redusă.

pulpe de rata cu risotto

6. Gustăm şi eventual mai potrivim de sare şi piper şi aromăm cu pătrunjel verde.

risotto cu ciuperci

Reţete de risotto sunt foarte multe şi cu ceva imaginaţie se pot face diverse combinaţii. De ex. am mai scris pe site despre risotto cu ciuperci la care am adaugat şi sfeclă roşie. Îmi place acest risotto cu ciuperci servit cald alături de pulpe de rata rumene. Am mai scris şi despre pulpe de rata cu legume şi cartofi aurii sau pulpe pe cartofi, în tavă lau cuptor.

Să fiţi sănătoşi!

pulpe de rata cu risotto

risotto cu ciuperci

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de rata si gasca, Retete cu ciupeci, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: carne de rata cu orez, orez cu ciuperci, pulpe de rata cu orez, rata cu orez, risotto cu ciuperci

Peste in Sos Tomat Preparat la Cuptor

March 20, 2013 by Ovidiu Slavulete 3 Comments

Nu stiu alţi cum sunt dar eu când mă gândesc la unii dintre peştii noştri, micuţi şi cu multe oase mai că îmi vine să-i fac conservă, spre topirea tuturor oscioarelor. Şi asta nu datorită peştelui ca atare, pentru că mănânc orice fel de peşte mare sau mic, cu oase sau fără, ci datorită faptului că întotdeauna m-am dat în vânt după conservele de peşte de orice fel. După ce am prăjit roşioară şi am măncat-o cu mămăligă, după ce am valorificat-o alături de alţi peşti într-o ciorbă pescărească, ultimul pachet din lada frigorifică l-am dedicat unei reţete simple de peste in sos tomat.

peste in sos tomat

Necesar pentru peste in sos tomat:

  • 1 kg peşte – se poate prepara orice fel de peşte
  • 1 ceapă mare
  • 300 gr pastă de roşii
  • 150 ml oţet
  • 100 ml ulei
  • 2 foi dafin, piper boabe, sare

peste in sos tomat

Preparare:

1. Se curăţă peştele de solzi, se eviscerează şi se înlătură măruntaiele. Se spală în apă rece, se taie capetele şi se dă un praf de sare mare.

Rosioara pentru conserva de peste in sos tomat

2. Într-un vas termorezistent – cel mai bun este de jena- sau crăticioară se pun foile de dafin şi o linguriţă de piper boabe. Peste condimente se pune alternativ un strat de rondele de ceapă şi un strat peşte, ultimul strat fiind de peşte ( în vasul meu s-au potrivit ceapa-peşte-ceapă-peşte).

Un rand de ceapa , unul de peste

3. Amestecăm pasta de roşii cu o ceaşcă cu apă pentru a o subţia, cu uleiul şi oţetul şi turnăm amestecul în vas, peste peşte.

peste in sos tomat

4. Punem capac la vas sau îl acoperim cu folie de aluminiu şi-l băgăm la cuptor, la foc mic. Din când în când mai verificăm cât a scăzut şi eventual mai adăugăm o ceşcuţă cu apă. În 2,5 – 3 ore va fi gata. Oasele nu se vor mai simţi deoarece oţetul le va înmuia. Tot oţetul ajută şi la menţinerea peştilor întregi şi care nu se vor face terci. Peştele va avea o savoare de oţet dar nu va fi acru, cum s-ar putea crede, deoarece intervine procesul de evaporare.

peste in sos tomat

Se poate mânca după ce s-a răcit bine. Cu toate că are suficientă dulceaţă de la ceapă şi de la pasta de roşii, cei ce apreciază un gust mai dulce pot adăuga o linguriţă de zahăr. Zic eu ca merita aruncat un ochi si la plachia de peste preparata putin diferit in sudul Olteniei.

Să fiţi sănătoşi!

peste in sos tomat

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete cu sos, Retete din Dobrogea, Retete gustari, Retete ieftine, Retete la cuptor, Retete simple Tagged With: conserva de peste, peste in sos de rosii, peste in ulei si otet, peste la cuptor in sos tomat

Ciorba de peste si icre. Pescărească

March 19, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Nu am mai preparat de ceva timp ciorbă de peşte, ultima fiertură cu peşte fiind un borş pescăresc întocmit la malul balţii, vara trecută. În privinţa peştelui nu sunt deloc pretenţios, ba dimpotrivă, mănânc orice coadă de peşte şi la fel de mult îmi place să-l şi pescuiesc. Am găsit la pescărie biban şi roşioară şi ambele specii au fost full de icre ceea ce m-a făcut să plănuiesc o ciorba de peste si icre. Pe lăngă roşioară şi biban am mai folosit un cap de fitofag de 1,5 kg.  Din punctul meu de vedere un cap de peşte mare este obligatoriu pentru a obţine o ciorba de peşte reuşită şi care confirmă când este dată la rece, devenind gelatinoasă, făcându-se piftie.

ciorba de peste si icre

 Necesar ciorba de peste si icre:

  • peste – mare si mic, cap de fitofag sau crap, somn
  • 300 – 400 gr icre şi lapţi de la peşte de apa dulce, exceptând mreana
  • 2 ceapă
  • 2 morcovi
  • 1 ţelină potrivită
  • 1 pastârnac
  • 1 ardei gras
  • 1 ardei iute – nu este obligatoriu dacă nu mâncaţi iute
  • 2 căţei de usturoi
  • 500 gr roşii sau roşii decojite de conservă
  • leuştean verde, pătrunjel
  • oţet, sare

ciorba de peste si icre

Preparare:

1. Curăţăm peştele de solzi, îl eviscerăm şi îl spălăm cu apă rece. Poate aţi întâlnit recomandări cum că trebuie înlăturat un os de la capul peştelui ce dă gust amarui. Nu există un asemenea os amărui şi eventuala amărăciune provine de la fierea peştelui ce probabil a fost spartă când a fost curăţit peştele. Într-o oală cu 5 litri de apă şi o linguriţă de sare fierbem tot peştele, atât ce mic cât şi capetele de peşte, până începe carnea să cadă de pe oase – cca 20 minute. Scoatem cu o paletă tot peştele şi-l punem într-un vas să se răcească.

ciorba de peste si icre

2. Curăţăm şi tocăm legumele: ceapa şi ardeiul iute tocate mărunt, morcovul tăiat rondele, păstârnacul, ţelina şi ardeiul tăiate cubuleţe, roşiile decojite şi mărunţite cubuleţe. Punem pentru început ceapa tocată, ardeiul iute şi rădăcinoasele la fiert în zeama în care am fiert peştele. După ce au fiert 10 minute adăugăm ardeiul gras şi roşiile decojite şi tăiate cubuleţe.

Legume pentru ciorba de peste si icre

3. Între timp peştele s-a răcit şi cât fierb legumele curăţăm cu migală şi uşor carnea de pe oase. Am curăţat carnea de pe peştele mic- am avut roşioară şi biban – chiar dacă s-a fărâmiţat dar şi de pe capul de fitofag. Capul de fitofag dă grăsimea acestei ciorbe.

Icre pentru ciorba de peste si icre

4. Adăugăm în ciorbă, când legumele sunt fierte, carnea de peşte curăţată. După ce dă 2-3 clocote se adaugă şi icrele spalate, în prealabil, în apă rece. Tot acum se adaugă şi căţeii de usturoi zdrobiţi. Lăsăm să mai fiarbă la foc mic 10 minute. Dregem ciorba cu oţet şi îi mai dăm sare, după gust. Fiecare poate acri cu mai mult oţet, după poftă, în propia farfurie. Oprim focul şi punem capac pe oală.

5. Tocăm verdeaţa – leuşteanul este excelent la ciorba de peşte dacă este – şi după ce ciorba stă 5 minute o adăugăm în oală.

Să vă fie de bine!

ciorba de peste

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete de supe si ciorbe, Retete din Dobrogea, Retete ieftine Tagged With: ciorba cu cap de fitofag, ciorba cu icre de peste, ciorba de peste, ciorba pescareasca

Pui Cacciatore cu Ciuperci. Reteta Vanatoreasca

March 15, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pui cacciatore cu ciuperci este o măncare italiană pregătită vânătoreşte, cacciatore însemnând în italiană vânător. Tradiţional este o mâncare de lux a ţărănului italian, servită la ocazii festive. În principal reţetele cacciatore se bazau pe ce avea ţăranul în grădină. În unele zone din Italia reţeta se bazează în principal pe roşii si seamănă cu ostropelul nostru iar în altele, se folosesc mai multe legume şi aduce a tocana de pui. În orice caz, vinul este nelipsit – doar este reţetă vânătorească- in Nord preparându-se cu vin alb iar în sud, predominant cu vin roşu. De obicei carnea folosită pentru o reţetă cacciatore este de pasăre sau de iepure.

pui cacciatore cu ciuperci (5)

Ingrediente necesare pui cacciatore cu ciuperci:

  • 2 pulpe sau piept de pui
  • 5-6 ciuperci
  • 1 ceapă mare
  • 1 ardei gras roşu potrivit sau kapia
  • 1 morcov
  • 3-4 căţei de usturoi
  • 1 pahar vin alb
  • 500 gr roşii decojite cubuleţe
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 crenguţă cimbru, rozmarin, o foaie dafin, piper, sare, ulei
  • o cană supa de pui sau o cană apă călduţă

pui cacciatore cu ciuperci

Preparare:

1. Înjumătăţim pulpele şi obţinem 4 bucăţi sau le putem tăia bucăţi mai mici. Dacă pulpele sunt mici, putem pune mai multe. Se poate prepara şi cu piept de pui. Le asezonăm cu sare şi piper măcinat, le punem într-o cratiţă încinsă, cu 3-4 linguri de ulei, şi le rumenim pe toate părţile.

2. Curăţăm ceapa, o tocăm potrivit şi o punem în cratiţă în momentul când carnea este rumenită. Călim 2 minute ceapa, la foc mic, până devine sticloasă.

calim ceapa pentru pui cacciatore

3. Curăţăm ciupercile cu un prosop uscat şi le înjumătăţim sau tăiem sferturi. Le adăugăm în cratiţă să se călească 2-3 minute, timp în care amestecăm uşor. Tot acum punem căţeii de usturoi feliaţi şi aromăm cu o foaie de dafin, o crenguţă cimbru şi puţin rozmarin.

pui cacciatore cu ciuperci

4. Curăţăm morcovul şi îl tăiem rondele, ardeiul îl tăiem cubuleţe şi le punem în cratiţă. Le lăsăm 1 minut să se înfierbinte şi adăugăm un pahar de vin alb sec. Dacă nu se găseşte alb, merge şi roşu.

5. Lăsăm să bolborosească încet 4-5 minute, să iese alcoolul şi adăugăm roşiile decojite. Amestecăm, lăsăm să dea 2-3 clocote şi punem o cană de supă sau de apă călduţă. Punem capacul şi lăsăm să fiarbă încet, la foc mic, 30 minute. Gustăm la final şi-i dăm sare după gust. Aromăm din plin cu pătrunjel tocat sau, aşa cum obişnuiesc italieni, cu busuioc proaspăt.

pui cacciatore cu ciuperci

Italienii îl mănâncă mult cu paste sau cu pâine tărănescă. Eu am preferat o mămăligă.

Să fiţi bine!

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu ciupeci, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne Tagged With: pui cacciatore, pui cu rosii, pui cu vin si legume, pui pregătit vanatoreste

Ciorba Taraneasca De Legume Cu Lapte Acru

March 13, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Obiceiul de drege ciorba cu lapte acru este muntenesc, de la stână şi în vreme a coborât la poalele munţilor ajungând azi în mai toate colţurile tării şi în mai toate ciorbele. Zonele submontane, cu climă o idee mai rece, l-au primit mai bine în vreme ce în altele, cum este Sudul însorit, nu a prins decât pe ici, pe colo. Ciorba taraneasca de legume dreasă cu lapte bătut nu poate fi decât răcoritoare, mâncată rece cu mamaligă în căldura verii şi bine venită trupului, cu ardei iute şi ţuică moale în toamna lungă. Prin urmare, dacă vrei să-ţi grijeşti ciorba, că e cu legume, bolbotine sau cu cărnuri, cu un lapte bătut, iaurt, zer sau jintinţă, este dezlegare de la stână şi bine primită dresura.

ciorba taraneasca de legume

Ingrediente necesare ciorba taraneasca de legume:

  • 500 ml lapte bătut
  • 4 cartofi
  • 1 ceaşcă orez
  • 1 dovlecel
  • 1 ceapă
  • 2 morcovi
  • 1 păstârnac
  • 1 ţelină mică
  • 1 ardei gras
  • 3 roşii
  • 1 pumn mazăre
  • 1 pumn de varză tocată
  • 1 legătură pătrunjel
  • sare, piper

ciorba taraneasca de legume dreasa cu lapte acru

Preparare:

1. Se spală şi se curăţă rădăcinoasele – morcovul, ţelina, păstârnacul şi se taie rondele. Ceapa se curăţă şi se taie mărunt. Se toacă mărunt două foi de varză. Se pun toate la fiert în 4-5 litri de apă.

2. După 20 minute se pun ardeiul şi dovlecelul tăiate cubuleţe. Tot acum se pune şi o ceaşcă de orez spălat în prealabil. Se fierb toate încă 10 minute.

ciorba taraneasca de legume dreasa cu lapte batut

3. Se pun ultimele legume, respectiv roşiile şi cartofii cubuleţe  şi mazărea. Mazărea a fost congelată şi din acest motiv am pus-o ultima pentru că fierbe foarte repede. Mazărea proaspătă s-ar pune mai devreme la fiert.

4. Se pune lapte acru într-un bol şi se ia cu polonicul ciorbă fierbinte din oală şi se pun 2-3 polonice peste lapte pentru ai ridica temperatura. Se amestecă bine cu o furculiţă. În momentul când oprim focul la oală punem amestecul din bol pentru a drege ciorba şi amestecăm vârtos în ciorbă.

ciorba taraneasca de legume dreasa cu lapte acru

5. Se toacă pătrunjelul verde şi/sau leuştean din abundenţă şi se aromează ciorba. Se dă sare şi piper după gust. Se pune capacul şi se lasă să stea 5 minute.

După ce gustaţi, dacă mai doriţi, mai puteţi adăuga lapte acru, funcţie de preferinţă. Obişnuiesc să mai pun lapte, atunci când servesc, pentru că îmi place ciorba cu mai mult lapte, dar restul familiei o preferă aşa.

Să fiţi sănătoşi

ciorba taraneasca de legume dreasa cu lapte acru

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de supe si ciorbe, Retete din Ardeal, Retete din Moldova, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ciorba cu lapte acru, ciorba de legume, ciorba dreasa cu lapte batut, ciorba taraneasca

Pulpe de pui cu piure si mazare

March 13, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

În ultimul an am gătit foarte des mâncare de mazăre şi am folosit mazărea la cât mai multe reţete datorită faptului că a căzut cu tronc copiilor. Deocamdată este alimentul lor preferat şi observ că rezistă bine în top. Azi am preparat pulpe de pui cu piure şi am adăugat o bază de mazăre,  foarte simplu gătită. Nu este nimic complicat sau ceva ce nu ar putea prepara oricine are idee de bucătărie, dar asemenea combinaţii simple se dovedesc foarte gustoase şi sănătoase şi tocmai din acest motiv le şi scriu. Am preparat carnea şi mazarea în tigaia dry cooker despre care ar trebui să ştiţi că lucrurile nu stau exact ca în reclamă. În primul rând că nu prea este dry adică nu se găteşte în ea fără ulei – dacă vrei să obţii ceva rumenit – ci dimpotrivă, în mai la toate reţetele trebuie să foloseşti ulei. Şi nu face banii ceruţi în reclamă, bani cu care îţi poţi achiziţona o tigaie foarte bună.

pulpe de pui cu piure si mazare

Ingrediente necesare pulpe de pui cu piure si mazare:

  • 2 pulpe
  • 1 cană mazăre
  • 500 gr cartofi
  • unt
  • 1 ceaşcă de lapte
  • piper, sare, ulei

pulpe de pui cu piure si mazare

Preparare:

1. Se spală pulpele şi se pun în tigaia dry cooker cu 2 linguri de ulei şi un pahar de apă. Se pune capacul şi se lasă la foc mic să se fragezească carnea. Pe parcurs întoarcem pulpele pe ambele părţi. Folosesc această tigaie în principal pentru pulpe şi cartofi natur şi asta atunci când prepar pentru copii.

pulpe de pui in tigaie

2. Când apa s-a evaporat şi carnea s-a rumenit puţin, punem mazărea lângă pulpe şi mai adăugăm o jumătate de pahar de apă călduţă care să permită fierberea mazărei pentru 5 minute. Tot acum dăm un praf de sare şi  unul de piper proaspăt măcinat- folosesc numai sare grunjoasă– peste pulpe şi mazăre. Folosesc mazăre congelată şi când se găseşte, în sezon, proaspătă, mazărea la borcan sau cutie, din punctul meu de vedere, pierzându-şi mult din gust şi propietăţi prin prelucrare. Ca o paranteză, o altă combinaţie foarte reuşită şi gustoasă este mazarea cu şnitel de porc.

pulpe de pui cu piure si mazare

3. Fierbem cartofii astfel încât apa să acopere permanent cartofii pentru a evita obţinerea unui piure cleios. Îi scoatem imediat din apă sau scurgem apa – oprim o ceaşcă cu apă dacă nu avem lapte – şi pasăm cartofii fierbinţi până nu mai sunt cocoloaşe. Adăugăm 2 linguri de unt, frecăm cu o lingură de lemn şi punem treptat lapte până obţinem consistenţa dorită. Dăm sare după gust şi pentru a obţine un piure mai fin folosim mixerul pentru 2 minute.

Să fiţi sănătoşi!

pulpe de pui cu piure si mazare

Filed Under: Categorii retete, Retete cu cartofi, Retete cu mazare, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: garnitura de mazare, piure de cartofi, piure de cartofi cu unt, pulpe de pui, pulpe pregătite la dry cooker

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 51
  • Page 52
  • Page 53
  • Page 54
  • Page 55
  • Interim pages omitted …
  • Page 77
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate