• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Ingrediente

Pilaf cu Spanac Proaspat si Costite de Ied

June 11, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cum în ultimul timp în bucătăria mea am făcut politica verdeţurilor de tot felul, încercând să le integrez şi valorific în cât mai multe reţete, şi azi, prin pilaf cu spanac, voi urma acelaşi program şi voi da întâietate spanacului în încercarea de a îmbogăţi cu gust şi savoare o reţetă simplă, la îndemâna oricui. Toate aceste bolbotine, cum auzeam bătrânii, în copilărie, că le numeau, cred eu că ne priesc la sănătate şi este bine să le valorificăm mai bine şi mai mult, devreme ce grădina noastră este atât de rodnică în ce le priveşte. Eu am însoţit acest pilaf cu spanac cu o coastă de ied, carne fragedă şi mai săracă în calorii decât puiul dar, cum iedul nu paşte tot timpul în supermarket, fiecare poate rumeni ce proteină pofteşte, devreme ce pilaful cu spanac este foarte primitor şi deschis la colaborări.

Pilaf cu Spanac si Costite de Ied (1)

Ingrediente pilaf cu spanac si costite de ied

  • 500 gr spanac
  • 200 gr orez
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 2 fire de ceapă verde
  • 1 ardei semi-iute, roşu dacă se poate pentru aspect
  • piper, sare
  • ulei

Pentru friptură

  • 1 coastă de ied sau carne de miel, pui, porc, vită
  • mix de condimente – piper, boia, cimbru, usturoi, sare, ulei

Pilaf cu Spanac si Costite de Ied (12)

Curăţăm şi tocăm mărunt ceapa, tăiem rondele ardeiul semi-iute şi le punem la călit în 2-3 linguri de ulei, într-o tigaie, la foc mediu. Dăm un praf de sare, să extragă apa din ceapă şi aceasta să se înmoaie fără a-şi schimba culoarea. Dăm morcovul pe răzătoarea mică şi îl punem peste ceapă. Morcovul prin călire va da o culoare frumoasă, portocalie, şi dulceaţă. Ardeiul poate fi mai mult sau mai puţin iute, după preferinţe. Deşi mânânc iute, eu folosesc ardei mai puţin iute deoarece trebuie să mânânce şi fetele.

Pilaf cu Spanac si Costite de Ied (3)

După ce s-au călit ceapa şi morcovul adăugăm orezul şi amestecăm pentru a-l învălui bine uleiul încins. Adăgăm un polonic de supă de legume sau apă fierbinte şi amestecăm. Când acestă primă supă este absorbită de orez, adăugăm următorul polonic şi tot aşa, până ce orezul se umflă şi devine pufos. În final vom folosi o cantitate de supă mai mare de 3 ori decât cantitatea de orez. După ce orezul s-a umflat adăugăm ceapa verde mărunţită rondele şi amestecăm. Gustăm şi potrivim de sare. Tot acum, înainte de a adăuga spanacul, dăm un praf de piper proaspăt măcinat.

Pilaf cu Spanac si Costite de Ied (4)

Spălăm spanacul proaspăt şi rupem eventualele codiţe prea lungi ale frunzelor. Îl scurgem bine de apă. Adăugăm (eventual în tranşe, că este uşor voluminos) spanacul prospăt la pilaf şi amestecăm uşor să fie încorporat. Fierbinţeala pilafului va face ca spanacul să-şi reducă volumul şi să se omogenizeze foarte bine cu orezul. Nu trebuie amestecat excesiv şi cât să fie bine primit spanacul în orez, acesta fiind bine şi frumos să-şi păstreze din personalitate, în pilaf. Acest pilaf cu spanac nu trebuie să devină un terci prin anularea prestanţei spanacului.

Pilaf cu Spanac si Costite de Ied (5)

Coasta de ied, după ce am grijit-o oleacă, am frecat-o bine cu mix-ul de condimente de mai sus şi am dat-o la cuptor, în vas de pământ. Condimentele au rolul de a potenţa gustul, coasta de ied fiind foarte fragedă fapt pentru care nu necesită lucrări suplimentare. Am servit coasta de ied pe pilaf cu spanac şi mare mi-a fost mulţumirea de gurmand. La o garnitură de pilaf cu spanac, puteţi prepara orice carne, dar, ca o părere, dacă alegeţi carnea de porc sau vită, eu aş opta pentru o preparare la cuptor, un timp mai lung, la foc încet, până ce devine foarte fragedă, ca la reţeta de osso buco.

Să fiţi bine!

Pilaf cu Spanac si Costite de Ied (6)

Pilaf cu Spanac si Costite de Ied (9)

Pilaf cu Spanac si Costite de Ied (10)

Pilaf cu Spanac si Costite de Ied (2)

Pilaf cu Spanac si Costite de Ied (11)

Filed Under: Loboda, leurda si altele, Retete cu carne de miel si ied, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: carne de ied, ceapa verde, orez, pilaf, spanac

Menemen – Oua Turcesti sau Oua Incaierate cu Legume

June 10, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

De mare tradiţie în Turcia, menemen este o preparat pentru un mic dejun bazat pe ouă şi o varietate mai mică sau mai mare de legume. Reteta de menemen poate conţine, după cum îi obiceiul locului şi pofta turcului, o seamă de ingrediente cum ar fi: dovlecei, vinete, ceapă, usturoi, pătrunjel, carnaţi sau branză. Cea mai simplă şi probabil cea mai populară variantă se bazează în principal pe ardei dulce, ardei iute, roşii şi ouă. Menemen se poate prepara direct pe flacără, în tigaie, sau la cuptor, unde îi şade bine în ulcică de pământ. Acest preparat, simplu şi gustos, este foarte popular şi pe meleagul nostru, fiind identificat în funcţie de zonă ca ouă încăierate, amestecate sau papară de ouă. Pentru anglofilii veniţi de pe papamond şi stabiliţi la noi în sat vom servi un fel de scrambled eggs.

Menemen - Oua Turcesti sau Oua Incaierate cu Legume (5)

Ingrediente menemen sau papară de ouă:

  • 4 ouă
  • 2 roşii
  • 1 ceapă mică
  • 1 ardei gras
  • 1 ardei iute
  • 1 fir de usturoi verde
  • sare, fulgi de chili, piper, cimbru
  • ulei de măsline

Menemen - Oua Turcesti sau Oua Incaierate cu Legume (1)

Tăiem mărunt ceapa, ardeiul gras şi căteva rondele de ardei iute. Pentru culoare eu am folosit jumătate ardei gras şi jumătate ardei kapia. Le punem pe toate la călit într-o tigaie, la foc mediu, în 3 linguri de ulei de măsline. Aromăm şi condimentăm cu cimbru uscat, piper şi sare.

Menemen - Oua Turcesti sau Oua Incaierate cu Legume (2)

Roşiile le curăţăm de coajă, întroducându-le în apă clocotită pentru a se curăţa uşor. Le tăiem cubuleţe şi le punem în tigaie după ce s-au călit legumele. Amestecăm şi le gătim 3-4 minute până ce sucul lăsat de roşii aproape s-a evaporat. Mărunţim usturoiul verde şi îl adaugăm în tigaie. Spargem ouăle într-un bol şi le amestecăm uşor, cât să se spargă gălbenuşurile, fără a le bate. Le punem în tigaie, peste legume şi le amestecăm uşor, cât să încorporeze ouăle legumele.

Menemen - Oua Turcesti sau Oua Incaierate cu Legume (3)

Ouăle nu trebuie excesiv prăjite, menemenul find mai gustos dacă este mai zemos şi ouăle oleacă mai crude. La final, împodobim tigaia noastră cu fulgi de ardei iute (sau nu) şi rondele de ardei iute. De asemenea, stropim preparatul cu puţin ulei de măsline. Acest menemen este bine a fi măncat cu delicateţe, adică cu pâine proaspătă, direct cu mâna, din tigaie.

Să fiţi bine!

Menemen - Oua Turcesti sau Oua Incaierate cu Legume (4)

Menemen - Oua Turcesti sau Oua Incaierate cu Legume (6)

Filed Under: Bucataria asiatica, Retete cu oua, Retete gustari, Retete ieftine, Retete pentru mic dejun, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei, mic dejun, oua, rosii, Turcia

Carne de Iepure cu Fasole Rosie Picanta

June 8, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Chiar dacă asocierea dintre fasolea roşie şi carne de iepure pare inedită, ea nu are caracter de noutate, fiind destul de populară în America de Sud, acolo unde fasolea ocupă, prin tradiţie, loc de frunte în meniu. În bucătăria noastră, iepurele este distribuit, în genere, în rolul de friptură, de cele mai multe ori însoţită de un sos. Prezenţa sosului este considerată necesară din cauza faptului că iepurele, vietate mai neastâmpărată, are puţină grăsime. Dacă se va întâmpla să vă iese un iepure în faţa portofelului, vă îndemn ca ceva carne de iepure, o treime este suficientă, să o aşezaţi pe fasole roşie pentru că, zic eu, nu veţi avea parte de dezamăgire la masă.

Carne de Iepure cu Fasole Rosie (8)

Ingrediente carne de iepure cu fasole roşie:

  • 500 gr carne de iepure – pulpe, muşchi, gât
  • 2 conserve de 400 gr fasole roşie
  • 1 ceapă
  • 3 roşii
  • 1 ardei iute
  • pătrunjel verde
  • piper, boia de ardei, sare
  • ulei

Carne de Iepure cu Fasole Rosie (3)

Porţionăm carnea de iepure şi o curăţăm bine, înlăturând firele de păr şi alte resturi. Deşi nu este obligatoriu pentru iepurele de casă, eu am ţinut carne la baiţ pentru o noapte, în special pentru ai potenţa gustul. Baiţul l-am format din usturoi, piper, sare, boia de ardei, cimbru, ardei iute, vin roşu şi ulei. Cu acest amestec am frecat bine bucăţile de carne. Le-am lăsat într-o oală acoperită, peste noapte, la frigider.

Carne de Iepure cu Fasole Rosie (4)

Încingem o tigaie cu puţin ulei şi prăjim carnea de iepure până se rumeneşte bine pe toate părţile. Carnea prăjită o scoatem din tigaie pe o farfurie. În resturile de la prăjire şi uleiul rămas în tigaie călim ceapa tocată mărunt. Adăugăm roşiile tăiate cubuleţe, câteva rondele de ardei iute şi un praf de sare, unul de piper şi unul de boia. După ce roşiile şi-au lăsat sucul şi gustul – cca 5 minute – adăugăm fasolea roşie şi amestecăm.

Carne de Iepure cu Fasole Rosie (5)

Aşezăm carnea de iepure prăjită pe fasole şi adăugăm două polonice de supă de legume sau apă, atât căt să nu acoperim în întregime carnea. Dăm focul cât de mic şi lăsăm să fiarbă uşor până scade suficient. Gustăm şi potrivim gustul după cum ne place, cu mai multă sare, piper sau ardei iute. După mine, mîncarea asta este mai bună dacă este bine condimentată şi dacă ardeiul iute îşi face simţită prezenţa. La final aromăm cu pătrunjel verde proaspăt.

Carne de Iepure cu Fasole Rosie (6)

După cum se observă, reţeta nu presupune nimic special ca tehnică de preparare, specială find doar asocierea dintre fasole şi carne de iepure. Dacă avem ceva carne de iepure, este bine să mai ieşim din rutina fripturii calsice de iepure şi să încercăm şi alte combinaţii, aceasta mâncare cu fasole roşie fiind o posibilă variantă gustoasă şi săţioasă.

Să fiţi bine!

Carne de Iepure cu Fasole Rosie (2)

Filed Under: Bucataria americana, Retete cu fasole, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: ardei iute, fasole, iahnie, iepure, rosii

Ostropel de Curcan cu Piure de Cartofi

June 2, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pentru că îmi plac mâncărurile cu sos, azi m-am îndeletnicit cu un ostropel de curcan servit cu piure de cartofi noi îmbogăţit cu ceapă verde. Ostropelul l-am preparat ceva mai consistent în sensul că am contribuit cu ardei gras, iar tomata, a fost reprezentată de combinaţia roşii proaspete – bulion. Din piureul de cartofi noi nu a lipsit untul, încercând totodată să-i dau mai multă prestanţă cu trei fire de ceapă verde. Chiar dacă putem găsi corespondenţi în alte bucătării, ostropelul este mai degrabă o mâncare de sorginte autohtonă, de casă, de familie şi de masă gustoasă.

Ostropel de Curcan cu Piure de Cartofi (1)

Ingrediente ostropel de curcan cu piure de cartofi:

  • 2 pulpe superioare de curcan
  • 2 ardei graşi
  • 2 roşii
  • 200 ml bulion de casă sau roşii pasate din comerţ
  • 4-5 căţei de usturoi
  • pătrunjel verde
  • sare, piper
  • ulei

Pentru piure de cartofi

  • 1 kg cartofi – pentru că este sezonul, eu am folosit cartofi noi
  • 3 fire de ceapă verde
  • 50 gr unt
  • piper, sare

Ostropel de Curcan cu Piure de Cartofi (4)

Dezosăm pulpele de curcan şi le tăiem bucăţi potrivite. Încingem puţin ulei într-o tigaie şi prăjim carnea. După ce carnea s-a prăjit, în uleiul rămas după prăjire, punem ardeiul gras tăiat mărunt şi roşiile tăiate cubuleţe. Asezonăm cu sare şi piper. După ce ardeiul şi roşiile s-au înmuiat adăugăm bulionul. Amestecăm şi în sosul format întoarcem bucăţile de carne prăjite anterior. Completăm cu un pahar de apă (150 ml) sau de supă de legume, dacă avem, dăm focul mic, punem un capac pe tigaie şi lăsăm să bolborosescă uşor, să scadă şi să se formeze sos.

Ostropel de Curcan cu Piure de Cartofi (5)

Între timp spălăm cartofii noi şi îi punem la fiert. Când prepar piure cu cartofi noi, de regulă, nu înlătur coaja firavă a cartofilor. Aşa am procedat şi de data aceasta. Odată fierţi, pasăm cartofii şi îi asezonăm cu sare şi piper. La final, adăugăm untul şi ceapa verde tăiată rondele. Folosim numai partea verde a firelor de ceapă.

Ostropel de Curcan cu Piure de Cartofi (6)

După ce s-a format sosul şi are consistenţa dorită, adăugăm căţeii de usturoi tăiaţi felii fine. La ostropel, obişnuiesc – aşa şi este tradiţional – să tai usturoiul felii ci nu să îl zdrobesc.  Deci, adăugăm usturoiul, amestecăm, şi aromăm cu pătrunjel proaspăt. Astfel, alăturăm ostropel de curcan cu piure de cartofi noi, formăm un tandem gustos şi ne ostoim pofta!

Să fiţi bine!

Ostropel de Curcan cu Piure de Cartofi (2)

Filed Under: Retete cu carne de curcan, Retete cu cartofi, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia Tagged With: ardei gras, cartofi noi, curcan, ostropel, piure, sos de rosii

File de Macrou pe Pat de Orez cu Unt

May 27, 2016 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Peştele alături de orez constituie o combinaţie clasică foarte cunoscută şi destul de apreciată, versatilă în ce priveşte alte ingrediente şi potrivită pentru multe specii de peşte. De altfel, am mai prezentat două reţete bazate pe aceasta combinaţie: obleţi pe orez şi hamsii cu orez. Azi am preparat macrou şi am să vă scriu câteva rânduri despre modul cum asociez eu un file de macrou cu orezul, având obiectiv nu numai gustul ci şi un timp redus de preparare. Fără a avea ceva special, pe cât este de simplu de preparat acest file de macrou pe orez pe atât este de gustos.

File de Macrou pe Pat de Orez (4)

 Necesar file de macrou pe orez

  • 2 peşti macrou
  • 150 gr orez
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras sau kapia roşu
  • 50 gr unt
  • supă de legume
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • sare, piper
  • ulei

File de Macrou pe Pat de Orez (1)

Spălăm, eviscerăm, curăţăm şi taiem fileurile de peşte. Le porţionăm în două sau trei bucăţi, funcţie de mărimea peştelui. Le dăm un praf de sare şi le lăsăm 20 de minute, dacă se poate la loc mai aerisit, în care este puţin curent.

Spălăm, curăţăm şi tăiem foarte mărunt ceapa şi ardeiul roşu. Încingem puţin ulei într-o tigaie şi prăjim bucăţile de peşte, dar nu decisiv ci doar 1 minut pe fiecare parte. Scoatem peştele cu o paletă pe o farfurie. Peştele va da gust uleiului şi totodată, prin această semi-prăjire, va căştiga un plus la gust, pe care îl va aduce, puţin mai târziu, alături de orez.

File de Macrou pe Pat de Orez (2)

În acelaşi ulei în care am prăjit peştele, călim ceapa şi ardeiul gras bine mărunţit. Dacă doriţi, participarea legumelor poate fi mai bogată: morcov ras, dovlecel, ţelină, etc. Dăm un praf de sare şi unul de piper proaspăt măcinat. Când legume s-au înmuiat adăugăm orezul spălat în prealabil. Tot acum adăugăm şi untul. Amestecăm şi călim uşor orezul, astfel încât să fie bine învelit de unt.

Aşezăm uşor bucăţile de file de macrou, una lângă alta, peste orez şi adăugăm 3 polonice de supă. Cantitatea de supă să fie de trei ori mai mare decât cea de orez. Dacă nu avem supă, folosim apă. Dăm focul mic, punem un capac pe tigaie şi după ce începe fierberea, lăsăm să bolborosească uşor de câteva ori după care oprim focul. Lăsăm acoperit timp de 10 minute până ce se umflă bine orezul. După ce a fost absorbită toată supa şi s-a umflat orezul, parfumăm din abundenţă cu pătrunjel verde tocat.

Toată activitatea nu are de ce să dureze mai mult de o jumătate de oră. Chiar dacă simplu şi nu foarte bogat în ingrediente, acest preparat cu file de macrou, este o plăcere culinară deosebită, şi care, zic eu, este posibil să vă devină drag!

Să fiţi bine!

File de Macrou pe Pat de Orez (3)

File de Macrou pe Pat de Orez (5)

File de Macrou pe Pat de Orez (7)

 

Filed Under: Retete cu orez, Retete cu peste, scoici, melci, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: macrou, orez, peste

Pilaf de Orez cu Loboda Verde

May 25, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Integrarea diverselor verdeţuri locale în reţete populare, des preparate în bucătăria noastră, nu poate fi decât de bun augur pentru sănătatea noastră. Că este vorba de salată, spanac, dragavei, leurdă, lobodă sau ştevie, acestea îşi pot găsi locul şi se pot armoniza în diverse preparate, aducând acestora un plus de savoare şi de vitamină. De data aceasta, am preparat un pilaf de orez cu lobodă, contribuind astfel cu mult verde la un preparat simplu şi des întâlnit în bucătăria noastră. Că preparăm pilaf sau rissoto, oricare din verdeţurile enumerate mai sus este compatibilă cu orezul şi poate da o tuşă specială preparatului.

Pilaf de orez cu loboda (1)

Ingrediente necesare pilaf de orez cu lobodă

  • 150 gr orez
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 1 fir ceapa verde
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 legătură lobodă verde
  • 50 gr unt
  • supă de legume sau de pasăre
  • ulei de măsline, sare, piper

Pilaf de orez cu loboda (2)

Curăţăm şi tocăm mărunt ceapa. Morcovul îl dăm pe răzătoarea mică. Încingem o lingură de ulei de măsline într-o tigaie şi călim ceapa şi morcovul ras. Dăm un praf de sare şi unul de piper măcinat. Când ceapa devine transparentă adăugăm orezul spălat în prealabil în apă rece. Amestecăm pentru ca uleiul să învelescă orezul şi călim totul 2 minute. Adăugăm un polonic de supă (putem folosi apă dacă nu avem supă) şi lăsăm ca orezul să absoarbă supa. Adăugăm al doilea polonic şi procedăm la fel. Continuăm până ce orezul devine pufos. Vom folosi o cantitate triplă de supă raportat la cantitatea de orez.

Pilaf de orez cu loboda (3)

Dup ce orezul a absorbit aproape toată supa (deci să mai aibă puţină zeamă) îl gustăm şi dacă suntem mulţumiţi de textură şi gust, oprim focul. Adăugăm imediat untul, ceapa verde şi pătrunjelul, mărunţite, amestecăm şi punem un capac pe tigaie. Lăsăm 5 minute tigaia acoperită, ca orezul să absoarbă toată supa. Între timp spălăm frunzele de lobodă şi înlăturăm tulpinile de care sunt prinse. Ridicăm capacul la tigaie şi adăugăm frunzele de lobodă, amestecăm uşor ca acestea să fie încorporate în pilaful încă fierbinte. Repunem capacul şi mai lăsăm alte 5 minute să se rotunjescă gustul pilafului.

Pilaf de orez cu loboda (4)

Eu am condimentat numai cu piper dar fiecare poate să opteze şi pentru alte condimente. De asemenea, dacă doriţi, puteţi completa şi cu alte legume, cum ar fi un ardei gras rosu sau ţelină, dar, obligatoriu, toate foarte mărunt tocate. Frunze de lobodă puteţi adăuga mai multe sau mai puţine, după cum consideraţi dar, eu recomand, mai multe, deoarece sunt bune şi vor da o notă specială pilafului. Sunt convins că o să vă placă acest pilaf de orez cu lobodă, foarte simplu de preparat. Dacă doriţi, îl puteţi asocia ca garnitură la diverse cărnuri. Eu i-am alocat ceva pulpe de raţă.

Să fiţi bine!

Pilaf de orez cu loboda (5)

Pilaf de orez cu loboda (6)

Pilaf de orez cu loboda (7)

Filed Under: Loboda, leurda si altele, Retete cu carne de rata si gasca, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: loboda, pilaf, pulpe de rata, rissoto, urez

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Page 8
  • Interim pages omitted …
  • Page 77
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate