• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Ingrediente

Piure de telina. Cu muraturi şi friptura de pui

Piure cu telina

…aşa că am petrecut mai puţin timp în bucătărie, preparând ceva rapid şi fără să mă complic. Am intenţionat să mă şi autoverific la rezultatul acru, dacă acesta corespunde algoritmului meu de placere şi dacă-mi satisface obedienţa faţă de gust. Vorbesc despre murături când spun rezultat acru, murături cărora azi le-am făcut prima degustare. Am gătit şi mâncat friptura de pui cu piure de telina si muraturi după care am plecat cu prietenii la un cico.

Bulz orasenesc. Preparat in trendul zilei

Bulz - Presărăm brânza rasă

I-am spus bulz ciobanesc, preparat în trendul zilei, pentru că este mai aproape de ce se serveşte azi drept bulz şi departe de cocoloşul de mămăligă taranesc, umplut cu brânză sau urdă, ce se mânca la stânele naţionale şi care este adevaratul bulz (ardelenesc sau moldovenesc) sau urs.

Tocanita de ciuperci. Langa mamaliga fierbinte

Tocaniţa de ciuperci

Mâncare ţărănească dar şi boierească, mânăstirească, de post şi rugăciune dar şi de huzur la vecina de lângă casă, tocaniţa de ciuperci devine graţie dacă găseşti hribi sau ghebe în pădure. Asta, dacă ai pădure şi mijloc de codru des unde hribi şi ghebe cresc.

Dovleac umplut cu fructe si scortisoara

Dovleac

…astfel avem un dovleac umplut cu fructe care este gustos, dulce şi aromat şi pe care îl mâncaţi după cum doriţi mai cald sau mai rece. Dacă dovleacul este mai mare puteţi completa cu stafide, prune şi caise confiate şi ce mai permite imaginaţia.

Varza de Bihor. Creatie cu smantana

Varza de Bihor

Se pare ca numele de varza de Bihor nu este contribuţia bihorenilor, ei fiind, doar cei ce au gătit şi cinstit cu asemenea deliciu pe cei ce le-au trecut pragul şi care, astfel onoraţi, i-au dat nume de Bihor ce peste ani şi graniţe a devenit renume.

Papacioaca. Ruda cu lutenitsa si zacusca

Papacioaca

Bulgarii au lutenitsa. Sârbii au ajvar. Noi avem zacusca. Toate sunt, intr-un fel, variaţiuni pe aceaşi tema şi cu aceleaşi personaje prinse în piesă: roşii, vinete, ardei, ceapă şi usturoi. Toate aceste personaje sunt coapte, fierte, jupuite, tocate, inborcănate, capsate cu sârg de către popoarele balcanice, fiecare exclamând mândru, pe limba lui, la sfărşitul piesei, evrika. Ei bine, aţi crede ca este meci nul. Nu este chiar aşa deoarece babele din satul nostru (o spun cu respect), hâtre dar şi orgolioase, sătule de atâtea evrika de la vecini, au răsturnat meciul, introducând pe sub mână, cu dibăcie şi rafinament, o altă lucrare – binenţeles cu aceleaşi personaje- căreia i-au dat un nume conspirat, format jumătate din papa, ca să-ţi dea de înţeles că se mănâncă şi cealaltă jumătate, cioaca, ca să te ducă cu mintea aiurea şi să nu se prindă vecinii. Papacioaca. Apoi, au strigat peste gard, la sârbi şi la bulgari, în limba noastră tradiţională, latina: Acta, non verba! ( fapte, nu vorbe!)

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 62
  • Page 63
  • Page 64
  • Page 65
  • Page 66
  • Interim pages omitted …
  • Page 77
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Rețete Diverse

salam de biscuiti cu rahat

Salam de Biscuiti cu Rahat si Stafide

Saramura de peste

Saramura de Peste. Ardeiata la Mal de Balta

mancare de limba cu masline si praz

Limba de porc cu masline si praz

tarta cu piersici

Tarta cu piersici. Simpla si buna

Coaste de miel cu usturoi verde si masline

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate

Copyright © 2025