• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete ieftine

Salata consistenta de fasole si patrunjel

January 18, 2015 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

În această rețetă am combinat salata de pătrunjel cu cea de fasole, alăturând consistenței oferite de fasole, energia și vitaminele date de pătrunjel. Este o salată ceva mai aspră datorită pătrunjelului abundent, aromat mai abundent și tonifiant. Pătrunjelul proaspăt este foarte revigorant și sănătos, salata rezultată din această verzitură fiind în topul celor mai sănătoase salate. Dacă ai perioade în care te simți mai obosit sau slăbit, completează meniul cu salată de pătrunjel și o să te ajute. Fasolea albă vine cu fibre și cu …ceapă roșie,  iar roșiile dau al lor suc, frăgezime și mai multă prospețime.

salata consistenta de patrunjel si fasole boabe - www.papamond. ro (4)

Necesar salata consistenta de fasole si patrunjel

  • 1 conservă de fasole boabe sau 200-300 gr fasole fiartă
  • 3 legături de pătrunjel
  • 2 ceapă roșie
  • 1 roșie
  • ulei de măsline, oțet sau lămâie, sare, piper

salata consistenta de patrunjel si fasole boabe - www.papamond. ro (1)

Preparare

Spălăm pătrunjelul și îl tăiem fără exces de zel, adică nu prea mărunt. Ceapa o tăiem julien, cât de fin se poate. Roșia o tăiem cubulețe. Le punem pe toate într-un bol și adăugăm și fasolea boabe.

Într-un bol punem 4-5 linguri de ulei de măsline, zeama de la o jumătate de lămâie, piper proaspăt măcinat și sare mare cât iei între trei degete. Amestecăm cu o furculiță până se omogenizează dressing-ul și devine suspensie. Dacă mai dorim arome suplimentare se mai poate adăuga de ex. oregano.

salata consistenta de patrunjel si fasole boabe - www.papamond. ro (2)

Punem dressing-ul peste salată și amestecăm ușor cu două linguri. Lăsăm salata să se odihnească 5-10 minute înainte de a o servi la masă. Cum orice mâncare este lăsată, după preparare, ceva timp să se maturizeze gustul și aroma, și salatele necesită câteva minute să se rotunjească în gust.

Salata asta merge lângă o carne suculent preparată dar și mâncată simplu, doar cu pâine.

Să fiți bine!

salata consistenta de patrunjel si fasole boabe- www.papamond. ro (5)

Filed Under: Bucataria americana, Categorii retete, Retete cu fasole, Retete de salate, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: fasole, patrunjel, rosii, salata

Geandra. Mamaliga gustoasa, cu oua si branza

January 11, 2015 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Sub numele de geandra se identifică o mămăligă foarte moale, un terci țărănesc din mălai, care mai conține diverse alte bucate, diferite de la bordei la bordei. Astfel, putem adăuga la geandra nostră diverse legume coapte, ciuperci, jumări, ouă, brânză, bucățele de carne sau cârnat. Despre cât este de bună, nu am cuvinte să vă spun, dar vă invit să vă convingeți prin intermediul propiului vostru ceaun. Am optat pentru varianta de mamaliga cu oua si branza, dar pe care fiecare o poate îmbogăți după cum dorește. Se prepară rapid și are succes deplin la mămăligari. Geandra face parte din colecția de mâncăruri bazate pe mămăligă, rețete vechi și îndeosebi cu caracter regional. Am deschis seria acestor rețete cu mămăligă cu un bulz ciobanesc, cu brânză de burduf, și va continua cu alte câteva, atâtea câte știu eu sau pot descoperi, așa că, dacă aveți în minte vreo asemenea mâncare, ce a dat gust copilăriei, trimiteți-mi vorbă să o scoatem în lume.

geandra - mamaliga traditionala

Necesar geandra

  • 300-400 mălai
  • minim 6 ouă
  • 200-300 gr. brânză
  • sare

geandra  - mamaliga cu branza si unt

Preparare

1. Punem ceaunul pe foc, pentru mămăligă. Punem apă ceva mai multă, ca pentru o mămăligă moale, dăm sare și un praf de mălai. Până începe să fiarbă, spargem ouăle și le punem într-un bol. Brânza o fărâmițăm sau o tăiem cuburi. Putem prepara cu orice fel de brânză, începând de la brânza sărată de oaie, telemea, până la brânza proaspătă de vacă. Amestecăm ouăle cu brânza.

Geandra. Mamaliga cu oua si branza

Amestecam oua cu branza

2. Dacă apa a început să fiarbă în ceaun, punem restul de mălai. Lăsăm să fiarbă oleacă și o amestecăm. Trebuie să le pregătim în același timp cele două componente: mămăliga moale și brânza cu ouă. Punem ulei într-o tigaie mai mare, încingem tigaia și punem ouăle și brânza. Într-un minut ouăle cu brânza se fac jumări. Acum este momentul să turnăm mămăliga moale în tigaie, peste ouă și brânză. Amestecăm și o mai perpelim în tigaie 1-2 minute. Asta-i geandra, o simplă, delicioasă și consistentă rețetă când nu prea ai chef de gătit și nu numai. Eu i-am alăturat niște murături și praz.

PS. Un alt fel de mamaliga geandra, cu ardei kapia copt și usturoi, am preparat cu ocazia prăjirii unor pești, roșioară cu mamaliga.

Să fiți bine!

Calim ouale si branza

Mamaliga cu oua si branza, in tigaie

Geandra. Mamaliga cu oua si branza,cu praz si ardei murat

Filed Under: Bucataria romaneasca, Categorii retete, Retete cu branza, Retete cu oua, Retete din Ardeal, Retete din Moldova, Retete gustari, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: branza, geandra, mamaliga, oua

Hering prajit cu salata salsa

December 26, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Plăcerea acestei simple partituri culinare cu hering prajit este garantată de contrastul dintre peștele puțin sărat și prospețimea salatei de roșii cu pătrunjel, măsline verzi și usturoi. Peștele asezonat cu sare și ținut câteva ore, se va prăji frumos și se va desface cu ușurință, în fileuri, de pe oase, fără a se fărâmița mai deloc. Măslinele verzi, acrișoare și foarte puțin sărate fac un tandem bun cu roșiile și dau o tușă de exotism, astfel încât, un asemenea platou montat ca în imaginile alăturate poate face impresie (și poftă) și la musafiri. Lămâile aferente înviorează pofta și zeama lor devine parte din dressing pentru salata salsa. Un preparat simplu, rapid, gustos și ieftin…

hering prajit cu salata salsa  10

Necesar hering prajit cu salata salsa

  • 10 pești baby hering
  • 4 roșii
  • 1 legătură pătrunjel
  • 150g măsline verzi
  • 2 căței de usturoi
  • ulei de măsline, ulei de prăjit
  • sare mare, piper,
  • făină și boia, pentru tăvălit peștele (nu este obligatoriu)
  • 2 lămâi

hering prajit cu salata salsa  17

Preparare

1. Eviscerăm peștele, îl curățăm și îi tăiem capul. Îl spălăm, îl scurgem de apă, îl aranjăm pe o farfurie întinsă și presărăm peste el sare mare. Îl ținem 3-4 ore la rece, de preferat la aer dacă există posibilitatea (dacă este rece afară), dacă nu, la frigider.

hering prajit cu salata salsa  2

2. Amestecăm câteva linguri de făină cu o lingură de boia. Încingem o tigaie cu puțin ulei, tăvălim peștii bine prin făină și îi prăjim. Boiaua din făină dă gust și culoare.

hering prajit cu salata salsa  3

hering prajit cu salata salsa  4

3. Tăiem roșiile cubulețe și le punem într-un bol. Tocăm mare pătrunjelul și împreună cu măslinele verzi (simple, fără sâmburi, sau umplute cu gogoșari) îl punem peste roșii. Răzuim cățeii de usturoi peste salata. Adăugăm puțin ulei de măsline, sare și piper. Amestecăm salata. Bineînțeles că la salată se mai pot adăuga și alte legume, după plăcerea fiecăruia – ardei, porumb, castravete, ceapă, etc

hering prajit cu salata salsa  6

hering prajit cu salata salsa  7

4. Punem salata salsa pe un platou, formând un pat. Peste salată aranjăm heringul prăjit. Punem să montăm platoul și în straturi de pește și cubulețe de roșii. Deasupra așezăm lămâile tăiate. A nu se uita că dressing-ul de salată nu a avut oțet sau zeamă de lămâie deci este oarecum obligatoriu ca atunci când se mănâncă să fie stoarse lămâile. Dacă nu vreți cu lămâie, când preparați salata, puneți puțin oțet, ca la o salată normală.

Să fiți bine!

hering prajit cu salata salsa  12

Filed Under: Bucataria europeana, Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: hering, masline, rosii, salata salsa

Garnitura de orez. Cu praz si morcov

December 2, 2014 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Odată cu apariția în piețe, până la ieșirea din iarnă, prazul autohton capătă o importanță crescută în bucătăria mea, fiind deseori prezent în garnituri, mâncăruri sau ciorbe. Chiar dacă este înrudit în multe cu ceapa, prazul are puterea să-și lase în mâncare amprenta proprie, prin gust, aromă și dulceață. Este ceva specific sudului ca prazul să însoțească, peste iarnă, ceapa, în foarte multe mâncăruri, nu neapărat de sezon. Face o bună echipă cu orezul, drept pentru care am să vă prezint o garnitura de orez cu praz, colorată cu portocaliul morcovului. Din multitudinea de garnituri de orez, combinația praz-orez îmi place mult, cu atât mai mult că este o soluție rapidă și bună pentru când ducem lipsă de timp.

garnitura de orez cu praz 6

Necesar garnitura de orez cu praz si morcov

  • 1 cană orez
  • 1 fir praz
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • o lingură de unt
  • sare, piper
  • supă de pui sau legume
  • ulei

garnitura de orez cu praz 5

Preparare

1. Curățăm ceapa și prazul și le tăiem mărunt. Dăm morcovul pe o răzătoare fină pentru a beneficia de culoarea portocalie. Încingem două linguri de ulei într-o tigaie și călim sumar morcovul până ce se colorează uleiul în portocaliu. Adăugăm ceapa și prazul și le călim până ce ceapa devine transparentă. Asezonăm cu sare și piper proaspăt măcinat.

garnitura de orez cu praz 1

2. Adăugăm orezul, amestecăm și mai călim 2 minute.  Punem un polonic de supă caldă de pui sau legume. Micșorăm focul, amestecăm ușor și lăsăm ca orezul să absoarbă supa. Repetăm operațiunea până ce orezul este bine gătit. De regulă, trei cantități de supă la una de orez este raportul care conduce la un orez bine făcut.

garnitura de orez cu praz 2

garnitura de orez cu praz - www.papamond. ro (3)

3. La final adăugăm untul și amestecăm. Untul potențează foarte mult gustul unei garnituri de orez. Se poate aroma cu verdeață, rondele de ardei iute sau praz, după gust. Garnitura de orez cu praz poate sta alături de orice fel de carne. Eu am preferat, de data aceasta, aripioarele de pui.

Să fiși bine!

garnitura de orez cu praz - www.papamond. ro (9)

garnitura de orez cu praz - www.papamond. ro (7)

Filed Under: Categorii retete, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete garnituri, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: garnitura, orez, praz

Iutica de ardei cu ceapa

November 21, 2014 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Iutica, în orice fel ați prepara-o, “crudă”  sau trecută prin foc, aromată și bogată în condimente  fistichii sau cu gust curat de vatră țărănească, are calitatea de a scoate din amorțeală orice ciorbă sau mâncare ce s-ar oferii cu banalitate. Rețete sunt nenumărate, cu o multitudine de ingrediente ce gravitează în jurul ardeiului iute, ardei ce dă un plus de vigoare multor bucătării. Cum nu pot trece prin iarnă fără câteva borcane de iuțică, am pregătit și în acest noiembrie câteva combinații mai mult sau mai puțin iuți. Am mai scris despre o “iuțică” anul trecut. Acum nu vreau să vin decât cu o rețetă nepretențioasă de iutica de ardei cu ceapa, foarte simplă și rapid de preparat, ce poate da un pic de culoare și gust multor preparate.

iutica de ardei cu ceapa - www.papamond.ro

Necesar iutica de ardei cu ceapa

  • 2 kg ardei roșii – gras sau kapia
  • 10 ardei iuți
  • 4-5 cepe
  • sare, piper, zahăr, oțet, ulei de măsline

iutica de ardei cu ceapa -www.papamond.ro

Preparare

1. Se spală ardeii kapia, se taie bucăți și se înlătură semințele. Ardeii iuții se taie bucăți și, opțional, se curăță de semințe. Ceapa se curăță de foi și se taie sferturi.

iutica de ardei cu ceapa - www.papamond.ro

2. Se dau toate prin mașina de tocat sau se transformă în pastă cu blenderul. Se adăugă o lingură de sare, una de zahăr, și câte două linguri de oțet și ulei. Se dă un praf de piper proaspăt măcinat.  Se amestecă bine până se încorporează omogen uleiul.

iutica de ardei cu ceapa - www.papamond.ro

3. Pasta rezultată se poate pune așa în borcane sau anumite cantități din ea se pot prepara în diverse feluri. Eu, o parte am amestecat-o cu frunze mărunțite de busuioc verde. Aceasta îmi place să o folosesc la pizza. O altă parte am dat-o pe foc 5-10 minute până se a devenit mai cremoasă, după care am pus-o în borcane. Borcanele nu necesită sterilizare și se păstrează la loc cât se poate de răcoros, eventual pe balcon. Până să scriu aici, pe Papamond, iutica preparată pe foc aproape că am terminat-o, deoarece nu mă pot abține să nu o mănânc cu pâine proaspătă.

Să fiți bine!

iutica de ardei cu ceapa - www.papamond.ro

Filed Under: Categorii retete, Cum se face?, Retete de muraturi si conserve, Retete de sosuri, Retete din Muntenia, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: ardei gras, ardei iute, iutica, pasta de ardei

Dovleac fiert in lapte. Aromat cu scortisoara

October 16, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Deși sunt consumator de dovleac și în fiecare toamnă plăcintarul este foarte des băgat la mine în cuptor, dovleac fiert in lapte nu am mai mâncat de când eram de-o șchioapă. Probabil că am neglijat preparatul având preconcepția că dovleacul în lapte se adresează copiilor. Dar, dacă este așa, mă gândesc că, uneori, chiar este indicat să redevii copil, măcar pentru câștigul de inocență și zâmbetele nedisimulate. Mi-am opturat singur orizontul cu atația dovleci copți și am uitat să-l mai prind în alte scenarii culinare, să-i dăm astfel, plăcintarului nostru, ocazia să arate ce mai poate oferii. De curând am primit un mesaj în care eram întrebat despre acest mod de preparare al dovlecului în lapte și aceste rânduri și fotografii sunt un răspuns, la respectivul mesaj.

dovleac fiert in lapte - www.papamond.ro  (6)

Necesar dovleac fiert in lapte

  • 1 dovleac plăcintar de cca 1 kg
  • 500 ml lapte
  • două trei linguri de miere, funcție de cât de dulce se dorește rezultatul
  • scorțișoară, baton sau măcinată, sau pâstaie de vanilie

dovleac fiert in lapte - www.papamond.ro  (9)

Preparare

1. Se curăță dovleacul de coajă, se înjumătățește, se curăță de semințe și franjurii aferenți. Dovleacul astfel curățat îl tăiem cubulețe.

dovleac fiert in lapte - www.papamond.ro  (1)

2. Punem cuburile de dovleac pe foc, într-un vas, și adăugăm lapte cât să susțină fierberea dovleacului, fără al îneca. Adăugăm un baton de scorțișoară sau vanilie, funție de aroma preferată. Lăsăm să fiarbă pe foc mic, având grijă să evităm fârâmițarea dovleacului printr-o fierbere îndelungată. Dovleacul fierbe destul de repede.

dovleac fiert in lapte - www.papamond.ro  (3)

3. La final adăugăm miere, după gust. Eu am adăugat, suplimentar, în momentul servirii, sirop de pin foarte aromat și dulce.

dovleac fiert in lapte - www.papamond.ro  (7)

La asta se reduce dovleacul fiert în lapte. Foarte simplu! Tot din această combinație el poate fi făcut piure cu blenderul sau dacă se pune mai mult lapte o băutură sănătoasă pentru copii. De asemenea, poate fi combinat cu banane și aromat cu nucșoară. Asiaticii și indienii obișnuiesc să-l fiarbă în lapte de cocos.

Să fiți bine!

dovleac fiert in lapte - www.papamond.ro  (10)

Filed Under: Categorii retete, Retete desert, Retete din Banat, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: dovleac, lapte, scortisoara

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Page 8
  • Page 9
  • Interim pages omitted …
  • Page 28
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate