• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Loboda, leurda si altele

Salata de linte cu leurda si alte verzituri

March 30, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Excelentă această salata de linte! Şi foarte sănătoasă. O recomand fără nici o reţinere. Combinaţia cu leurdă, lobodă roşie şi pătrunjel este opţiune propie dar sunt convins că şi altor verzituri, cum ar fi:  salata, macrişul, spanacul, le-ar sta bine asociate cu lintea. Pătrunjelul proaspăt dă o aromă intensă şi multă vitamină. Cei care aţi încercat salata de pătrunjel, ştiţi cu câtă vigoare contribuie pătrunjelul la o salată. Lintea, fie verde, fie roşie,  este un ingredient foarte bun şi potrivit pentru multe alte salate.

salata de linte cu leurda 9

Necesar salata de linte cu leurda

  • 300 gr linte verde sau roşie
  • 1 legătură leurdă
  • 1 legătură mai mare de lobodă roşie ( adică de la un târgoveţ mai darnic)
  • 1 legătură bună de pătrunjel
  • 2-3 bucăţi de gogoşar sau ardei kapia acru
  • piper, sare, oţet, ulei de măsline

salata de linte cu leurda 5

 Preparare

1. Lintea o punem la fiert într-un vas potrivit. Va fierbe  în 15 – max 25 de minute. O gustăm şi când s-a înmuiat oprim focul. Nu o fierbem pănă se face praf.

2. Spălăm leurda şi o tăiem franjuri. Eu am ales şi am lăsat lăstarii sau florile de leurda, întregi, pentru aspect. Rupem frunzele de lobodă roşie după micile tulpini. Pătrunjelul îl spălăm şi îl tocăm ceva mai mare.

3. Într-un bol punem 3-4  linguri de ulei de măsline, o lingură de oţet, un praf de sare şi unul de piper. Bătem puţin dressing-ul cu o furcuţiţă până îşi schimbă culoarea ( devine albicios), adică până când devine suspensie.

4. Gogoşarul roşu acru îl tăiem fideluţă. Punem toate verziturile într-un bol mare, adăugăm lintea şi gogoşarul, turnăm dressing-ul peste toate şi amestecăm. Gustăm şi dacă este nevoie mai dăm sare sau oţet, după plăcerea fiecăruia.

Să fiţi bine!

salata de linte cu leurda 10

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de salate, Retete garnituri, Retete gustari, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: leurda, linte verde, loboda rosie, patrunjel

Ciorba de loboda rosie

March 24, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Ciorba de loboda întregeşte oferta ciorbelor uşoare, de primăvară, ce ne pot ajuta dacă ne-am propus să încercăm o detoxifiere, o uşurare a organismului după greutăţile culinare ale iernii. De asemenea, cei ce ţin post pot încerca să bifeze pe meniu acestă ciorbă uşoară. Este bine vitaminizată, se poate mânca fierbinte sau rece, iar cu smântână este excelentă.

ciorba de loboda rosie 6

Necesar reteta ciorba de loboda

  • 5-6 legături de lobodă roşie (mai mult dacă sunt micuţe)
  • un fir mic de praz
  • 1 păstârnac mic
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 ţelină mică
  • 1 morcov
  • 2-3 linguri de orez
  • 1 ceşcuţă de bulion (contribuie la gust)
  • tăiţei
  • 1 litru de borş din sfeclă roşie sau zeamă de varză
  • 1 legătură pătrunjel
  • sare

ciorba de loboda rosie 5

Preparare

1. Tocăm mărunt prazul şi toate rădăcinoasele: morcov, păstârnac, ţelină şi rădăcina de pătrunjel. Le punem la fiert într-o oală cu 3 litri de apă rece. Dăm un praf de sare. Când legumele sunt aproape fierte, adăugăm orezul. Lăsăm să mai fiarbă două minute.

ciorba de loboda rosie 9

2. Spălăm loboda roşie şi curăţăm frunzele de pe tulpină. Punem borşul din sfeclă roşie în oală şi aşteptăm să reînceapă fierberea. Când reîncepe să bolborosească, punem loboda şi tăiţeii. Loboda nu trebuie fiartă foarte mult aşa că 5-6 minute, cât să se umfle tăiţeii, sunt suficiente. Primăvară, la aceste ciorbe de verdeţuri folosesc mai mult borş din sfeclă roşie pentru că vitamina C, specifică borşului, este completată de conţinutul de fier şi minerale din sfecla roşie. Îl prepar foarte simplu, aşa cum am arătat la reţeta de borş din sfeclă.

ciorba de loboda rosie 2

3. Când orezul şi tăiţeii au fiert, gustăm şi potrivim de sare. Tocăm pătrunjelul şi aromăm ciorba. Punem capacul şi o lăsăm să se odihnească.

ciorba de loboda rosie 8

Are o savoare deosebită dacă o dregi cu smântână atunci când o mănânci. Rece, când încep căldurile verii, este foarte răcoritoare. Se pot adăuga zdrenţe de ou, așa cum am procedat la ciorba de urzici sau ciorba de salată verde.

Să fiţi bine!

ciorba de loboda rosie

ciorba de loboda rosie 4

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de post, Retete de supe si ciorbe, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: bors din sfecla, loboda rosie

Drob de urzici cu ciuperci

March 13, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Primăvara este un anotimp prolific, cu totul deosebit pentru cine-şi face de lucru la cratiţă, datorită abundenţei de verzituri cu care natura ne îmbie şi ne bucură în aceasta perioadă. Tinere şi proaspete, bolbotinele ce înverzesc pieţele, urcă în topul preferinţelor şi toţi căutăm să ne lepădăm de greutatea lucrările culinare cu care ne-am îndeletnicit în iarnă. Prima vedetă a primăverii este urzica a cărei relaţie aproape ritualică cu pofta românului se pierde în negura timpului, în bocănitul lingurilor de lemn prin blidele bătrânilor noştri. Intrăm şi noi în primăvară şi deschidem sezonul tot cu urzici dichisite, în tava de cozonac, cu ciuperci şi ouă sub numele de drob de urzici.

drob de urzici 13

Necesar reteta de drob de urzici

  • 6-7 pungi de urzici vândute în pieţe cu 1 leu punga de precupeţe, să tot fie o poală de urzici
  • 400 gr ciuperci champignon sau bureţi de primăvară dacă aveţi de unde procura
  • 10 ouă
  • 4 cepe
  • 2 legături ceapă verde
  • 1 legătură usturoi verde (3 fire)
  • 1 căpăţână usturoi
  • cimbru uscat, 1 legătură mărar, 1 legătură pătrunjel
  • piper, sare

drob de urzici 19

Preparare reteta

1. Curăţăm urzicile, în măsura în care este cazul, de codiţele mai lemnoase, de fire de iarbă şi alte buruieni. Le punem la fiert preţ de 10-15 minute până se înmoaie bine. După ce au fiert, le scoatem într-o strecurătoare şi le lăsăm să se răcească. Odată răcite, le mărunţim bine din cuţit.

drob de urzici 1

2. Curăţăm şi tocăm cât de mărunt ceapa. La foc potrivit, încingem o tigaie şi călim ceapa. Ciupercile se taie mărunt şi se pun peste ceapă, la călit. Dăm un praf de sare şi piper proaspăt măcinat.

drob de urzici 16

3. Spălăm ceapa verde şi usturoiul şi le tocăm mărunt. Mărunţim mărarul şi pătrunjelul. Căpăţâna de usturoi o curăţăm şi zdrobim căţeii de usturoi cu presa. Când ciupercile s-au gătit, adăugăm toate verziturile şi usturoiul zdrobit. Amestecăm şi luăm tigaia de pe foc.

drob de urzici 5

4. Într-o cratiţă spargem 10 ouă şi le bătem bine cu un praf de sare. Punem în cratiţă, peste ouăle bătute, călitura din tigaie şi urzicile mărunţite. Adăugăm cimbru uscat cât luăm între trei degete. Amestecăm bine, să se omogenizeze compoziţia pentru drob.

drob de urzici 7

drob de urzici 8

5. Ungem o formă de cozonac cu ulei şi apoi o prafuim cu făină. Turnăm compoziţia pentru drob, în formă.

drob de urzici 3

6. Băgăm la cuptor, la foc încet, să se închege şi să se rumenească.  În 25-30 de minute ar trebui să fie gata.

Dacă urzicile nu sunt suficiente sau pentru că pur şi simplu aşa preferaţi, puteţi completa urzicile cu oricare altă buruiană primăvăratică: dragavei, lobodă, salată, ştevie. Drobul de urzici este bun usturoiat dar fiecare poate pune usturoi după cu obişnuieşte să mănânce. Mai putem preparara urzicile cu usturoi, urzici cu frigănele sau ciorbă de urzici cu zdrenţe de ou ( puteţi da click pe cuvintele roşii pentru a vedea reţetele)

Să fiţi bine!

drob de urzici 11

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete aperitive, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de Pasti, Retete din Muntenia, Retete gustari Tagged With: ciuperci, drob, oua, urzici

Amestec mexican si copane. Improvizatie in tigaie

February 23, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cred ca pe undeva preparatul meu de astăzi seamănă cu o mancare originară din insulele Caraibe, jambalaya roşie. Vă propun o mâncare simplă care nu ridică dificultati în preparare şi care poate satisface destule gusturi. Dacă cumva vă număraţi printre cei ce ţin post sau pur şi simplu evită carnea din alte considerente, înlăturarea copanelor nu afectează decisiv bonitatea acestui preparat bazat pe amestec mexican, roşii si ceva orez.

Amestec mexican si copane. Improvizatie in tigaie 6

Necesar amestec mexican si copane

  • 3-4 copane
  • 400 gr amestec mexican
  • 1 cutie roşii întregi în bulion
  • 1 ceaşcă orez -cca 150 gr
  • 1 ceapă
  • 1 ardei iute – opţional
  • pătrunjel verde
  • o cană supă pui sau legume
  • ulei, piper, sare

Preparare

1. Curăţăm ceapa, o tăiem mărunt şi o călim împreună cu ardeiul iute şi un praf de piper într-o tigaie mai încăpătoare. Cei care nu suporta ardeiul iute să-l evite. Eu prefer mâncarea asta mai acrişoară şi mai iute. Pentru acest motiv folosesc roşii întregi decojite în bulion, sunt mai acrişoare.

Amestec mexican si copane. Improvizatie in tigaie 1

2. Peste ceapa călită adăugăm amestecul de legume mexican. Le înfierbântăm 3-4 minute, amestecând în tigaie cu o spatulă de lemn.

Amestec mexican si copane. Improvizatie in tigaie 2

3. Punem roşiile peste legume şi adăugăm o jumătate de cană de supă. Lăsăm să fiarbă încet, la foc mic, pentru 2-3 minute. Separat încingem o tigaie şi rumenim uniform copanele.

Amestec mexican si copane. Improvizatie in tigaie 3

Amestec mexican si copane. Improvizatie in tigaie 4

4. Adăugăm orezul şi amestecăm. Dăm sare după gust şi aşezăm copanele rumenite în tigaie. Băgăm tigaia la cuptor să se umfle orezul. Gustăm pentru a verifica orezul şi dacă mai este nevoie mai adăugăm supă.

Amestec mexican si copane. Improvizatie in tigaie 7

Amestec mexican si copane. Improvizatie in tigaie 5

Când mâncarea s-a leagat şi orezul este gata, o scoatem de la cuptor şi aromăm cu pătrunjel proaspăt. În 20-30 minute ar trebui să fie gata.

Să fiţi bine!

Amestec mexican si copane. Improvizatie in tigaie 8

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete cu carne de pui, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete simple Tagged With: amestec mexican, copane, orez

Dresala, zărbușcă sau năcreală

January 21, 2014 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Dresala este o ciorbă de obârșie ciobănească, rotunjită în gust la stânele românești de munte, cu oarece variațiuni de la baci la baci. Fără de apartenență regională dar cu prezență mioritică, zărbușca se mănâncă la stână, fie că aceasta este în Apuseni, în Parâng sau Ceahlău, fie în Munții Neamțului. Ciorba este simplă și are la bază două ingrediente principale respectiv cartofii și un produs de stână: lapte acru, zer de la brânza de oi sau vaci, jintință și în unele locuri și smântâna. Daca de obicei se folosește zer, în unele locuri, prin Moldova, se pune și smântână pentru a o îndesii. Variante de preparare sunt mai multe, cu legume călite sau nu, fierte în zer sau fierte în apă și apoi drese cu lapte acru. Mai jos va prezint o variantă de dresala, ce mi-a fost mie mai la îndemână.

Dresala, sarbusca sau nacreala

Necesar dresala

  • 500 gr. cartofi
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 1 bucată de praz, lungă de-o palmă
  • 1/2 ardei gras
  • 1 l lapte acru
  • 2 ouă
  • 2 linguri de mălai
  • frunze de țelină, pătrunjel și leuștean
  • sare, piper, ulei

Preparare:

1. Tocăm mărunt ceapa, prazul, ardeiul și morcovul și le călim în două linguri de ulei. Dăm un praf de sare și puțin piper proaspăt măcinat. Dacă dorim ca ciorba să aibă o frumoasă culoare portocalie dăm puțin morcov pe răzătoarea mică. Acesta prin călire va colora uleiul în portocaliu.

Dresala, sarbusca sau nacreala 2

2. Curățăm și tăiem cartofii cubulețe și îi punem în oală după ce s-au călit sumar legumele. Acoperim totul cu apă călduță cât să înece bine cartofii și lăsăm să fiarbă încet.

Dresala, sarbusca sau nacreala 3

3. Într-un bol punem două linguri cu mălai, cele 2 ouă, puțin laptele acru și bătem bine până se omogenizează. Punem apoi și restul de lapte acru și mai bătem odată. Când cartofii sunt aproape fierți, luăm cu polonicul fiertură și punem în bol să ridicăm temperatura amestecului. După ce am crescut temperatura punem ușor tot amestecul în oala cu ciorbă. Mai lăsăm ciorba pe foc mic pentru câteva minute.

Dresala, sarbusca sau nacreala 4

4. Oprim focul și adăugăm din plin verdeață tocată. Îmi place să-i adaug și puțin gogoșar acru tăiat cubulețe. Dresala se mănâncă în special rece.

Dresala, sarbusca sau nacreala 6

Aceasta este varianta cu lapte acru și legume călite. La fel de bine se gătește și cu legume fierte, fără călire. Trebuie să recunosc și să-mi fac mea maxima culpa pentru prezența apei în rețetă. Denumirea de zărbușcă, întâlnită în Apuseni, vine de la zăr, iar în unele locuri devine sârbușcă. Dacă avem zer așa cum spune rețeta originală, fierbem totul în 2 litri de zer iar apa nu iși mai are locul aici. Năcreala întâlnită în Moldova se preapară prin fierberea cartofilor în zer, adăugarea legumelor într-o cantitate mai mare decât la ciorbele obișnuite, continuarea fierberii la foc mic. Preparată la ceaun, pe pirostrii, la foc încet de lemne, rezultanta este delicioasă. Verdețurile finale pot fi mult îmbogățite cu lobodă, urzică, salată, spanac, limba boului (ștevie creață), măcriș. De asemenea, poate fi adăugată ceva șunculiță tăiată subțire și călită.

Să fiți bine!

Dresala, sarbusca sau nacreala 7

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de supe si ciorbe, Retete din Moldova Tagged With: ciorba, nacreala, sarbusca, zer de branza

Salata de porumb copt, rosii si castraveti

October 11, 2013 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Toamna aceasta, atracţia mai mare decât de obicei faţă de porumb, m-a făcut să-l plasez mai des în diverse reţete şi salate. Dacă la ultima salată am asociat porumbul cu fasolea, de data aceasta am pregătit o salata de porumb copt, roşii, castraveţi, etc cu intenţia de a aduce alături texturi diferite. Porumbul copt, puţin crocant este deosebit şi plăcut în salate.

salata de porumb copt, rosii, castraveti si ardei

Necesar salata de porumb copt, rosii si castraveti:

  • 2 porumbi
  • 250 gr roşii cherry
  • 1 castravete
  • 1 ceapă roşie
  • 1/2 ardei gras
  • 1/2 legătură de pătrunjel
  • ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare, piper

salata de porumb copt, rosii, castraveti si ardei

Preparare:

1. Depănuşăm porumbul şi îl punem la copt pe grill. Înjumătăţim roşiile cherry, tăiem felii subţiri castravetele şi ceapa roşie şi ardeiul îl tăiem rondele sau cubuleţe.

2. Punem toate legumele într-un bol şi curăţăm peste ele porumbul copt. Pregătim dressingul din 2 linguri ulei de măsline, o lingură zeamă de lămâie, un praf sare şi unul piper, amestecându-le într-un borcanel. Punem dressingul peste legume şi porumb şi amestecăm toate ingredientele. Tocăm pătrunjelul proaspăt peste salată.

3. Lăsăm salata 10 minute să se formeze sucurile şi să se armonizeze aromele după care o mai amestecăm odată, înainte de servire.

salata de porumb copt, rosii, castraveti si ardei

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de salate, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei, castravete, ceapa rosie, porumb copt, rosii cherry

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Page 7
  • Interim pages omitted …
  • Page 9
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate