• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Ingrediente

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar

August 25, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Cred că mâncarea de fasole verde cu rosii este cea mai simplă şi rapidă modalitatea de a fructifica fasolea verde fără a pierde nimic din bucuria gustului oferită de acestă legumă. Această potrivită asociere de fasole verde si rosii este una din preferatele mele în special primăvara, atunci când fasolea verde apare în pieţe, şi toamna, la a doua recoltă a grădinarilor. Anul acesta, nu am apelat la grădinari sau supermarket, deoarece am avut plantată, pe ogorul familie, atât tradiţionala fasole oloagă, cât şi o fasole verde cu teci lungi, adică deloc oloagă. Aceste teci lungi au participat la mâncarea mea de fasole verde cu rosii. Deşi am mai mâncat felul asta de fasole pastai, este prima dată când o am din grădina familiei, drept pentru care vă pot spune (pentru cei care au posibilitatea să planteze) că este foarte productivă, face flori şi teci până toamna târziu şi are mania căţăratului peste tot. Ca gust, această fasole verde lungă mi se pare ceva mai dulce şi mai fragedă, şi nu prea face aţe.

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar (7)

Ingrediente necesare fasole verde cu rosii:

  • 500 gr fasole verde
  • 3 roşii bine coapte (sau bulion sau roşii cuburi la conservă)
  • 1 ceapă
  • 4-5 căţei de usturoi
  • 1 legătură mărar
  • 1 legătură mică pătrunjel
  • sare, piper
  • ulei

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar (2)

Spălăm fasolea, înlăturăm capetele şi o tăiem în bucăţi de 4-5 cm. Atunci când cumpărăm fasole verde trebuie să o verificăm dacă este proaspătă şi să nu aibă aţe (să fie bătrână). Acest lucru se face simplu prin ruperea unei teci între degete. Dacă se rupe uşor, prin îndoire, este fragedă, dacă doar se îndoaie este cam pălită.

Într-un vas micuţ încălzim apă. Crestăm roşiile în cruce şi le scufundăm câteva secunde în apă fierbinte. Le lăsăm să se răcească 1-2 minute şi le înlăturăm coaja. Le tăiem cubuleţe şi le punem într-un bol.

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar (3)

Tocăm mărunt ceapa şi o călim într-o tigaie sau cratiţă cu 2 linguri de ulei încins. Dăm un praf de sare peste ceapă, să se înmoaie fără a se rumeni. După ce ceapa devine sticloasă, adăugăm fasolea teci tăiată bucăţi. Amestecăm pentru ca uleiul fierbinte să îmbrace fasolea verde, mai lăsăm 2 minut pe foc mic şi adăugăm roşiile din bol. Adăugăm o ceaşcuţă de apă şi lăsăm să înceapă fierberea.

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar (5)

Curăţăm usturoiul, mărunţim căţeii cu cuţitul şi îi punem în mâncare. Spălăm legătura de mărar şi o punem aşa întreagă, nedesfăcută, în mâncare. Prin fierbere, mărarul îşi va lăsa aroma bogată. mai completăm cu o ceaşcă de apă şi lăsăm să fiarbă încet cca 30 de minute. Timpul de gătire depinde de tinereţea şi prospeţimea tecilor de fasole, aşa că după cca 30 de minute verificăm dacă fasolea verde a fiert, dacă mai trebuie apă sau nu. Pastăile nu trebuie fierte excesiv, până se sfarmă ci, în final, trebuie să-şi păstreze din fermitate.

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar (6)

Când mâncarea de fasole verde cu rosii a scăzut (fiecare alege cât de mult sos doreşte şi o lasă să scadă ca atare) şi tecile au fiert, înlăturăm legătura de mărar şi potrivim după gust, cu sare şi piper. Dacă doriţi ca mărarul să râmână în mâncare, îl tocaţi şi puneţi odată cu usturoiul. După ce am oprit focul, mărunţim pătrunjelul verde şi aromăm mâncarea. Această simplă dar gustoasă mâncare de fasole verde cu rosii poate fi servită la masă atât caldă cât şi rece, la temperatura camerei. Iubitori de arome şi condimente pot încerca să lucreze şi cu cimbru, paprika sau chiar oregano.

Să fiţi bine!

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar (10)

Fasole Verde cu Rosii. Bogat Aromata cu Marar (8)

Filed Under: Retete cu fasole, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete din Muntenia, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: fasole păstăi, fasole teci, fasole verde, marar, rosii

Rosii cu Branza la Cuptor, Aromate cu Oregano – Bouyourdi

August 23, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Această foarte gustoasă combinaţie de rosii cu branza, aromată din abundenţă cu oregano, este specifică bucătăriei greceşti, fiind cunoscută sub numele de bouyourdi. Este un aperitiv, o gustare extrem de simplă bazată pe brânză feta şi roşii proaspete, uşor picantă datorită prezenţei unui ardei iute şi bogat aromată cu oregano. Deşi tradiţia ne recomandă brânza de capră, vă pot spune că şi brânza noastră de oaie sau amestec capră-oaie satisface pe deplin pofta şi gustul. Ici-colo se prepară şi cu brânză proaspătă, dar eu recomand brânza sărată ca fiind perechea ideală pentru roşii. Ardeiul semiute ce va împăca pe toată lumea, că mânâncă iute sau nu, este numita coarnă bulgărească, care este minimul obligatoriu pentru ca picanteria să fie de nerefuzat. Una peste alta, depun chezaşie pentru plăcerea ce va fi să fie odată cu prezenţa acestor aromate rosii cu branza pe a dvs. masă. Încercaţi cu încredere bouyourdi, pentru gust, aromă, dar şi pentru simplitatea şi uşurinţa cu care se prepară.

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (8)

Ingrediente necesare rosii cu branza – bouyourdi

  • 5-6 roşii coapte bine
  • 300 gr brânză feta sau telemea
  • 2 ardei bulgăreşti, semiiuţi
  • oregano
  • ulei de măsline

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (12)

Curăţăm roşiile de coajă, prin metoda clasică a scufundării în apă fierbinte, după ce le-am crestat uşor în prelabil. Când roşiile s-au răcit le înlăturăm foarte uşor coaja. Tăiem roşiile rondele de cca 0,5 cm grosime. Într-o tava, cratiţă, vas de jena sau ceramic, formăm un pat din rondele de roşii care să acopere în întregime fundul tăvii. Însoţim acest prim strat de roşii cu un ardei bulgăresc, curaţat de seminţe şi tăiat rondele. Peste acest pat de roşii şi ardei aşezăm un strat din felii subţiri de brânză (mai reuşite sau nereuşite, în final nu are importanţă dacă brânza se mai sfarâmă).

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (1)

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (2)

Peste feliile de brânză (eu am folosit brânză amestec capră-oaie) rânduim un nou strat de rondele de roşii bine coapte. Adăugăm cel de-al doilea ardei bulgăresc, la fel, curăţat de seminţe şi tăiat rondele. În final, completăm lucrarea noastră cu 3-4 felii de brânză, aşezate atrăgător deasupra. Peste toate presărăm din abundenţă oregano, aromă care dă amprenta bucătăriei mediteraneene, şi stropim cu două linguri de ulei de măsline. Dăm vasul la cuptor pentru cca 30 de minute, până ce se umple bucătăria de aromă. Aceste rosii cu branza sunt foarte gustoase fie că se mănâncă calde, fie reci, cu pâine proaspătă.

Să fiţi bine!

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (4)

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (10)

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (5)

Rosii cu Branza Aromate cu Oregano - Bouyourdi (7)

Filed Under: Bucataria europeana, Retete cu branza, Retete gustari, Retete ieftine, Retete la cuptor, Retete rapide, Retete simple Tagged With: bouyourdi, branza, bucatarie greceasca, oregano, rosii

Caponata Siciliana – Tocana de Vinete cu Rosii si Masline

August 12, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Caponata siciliana, aşa cum ne indică şi numele, este o tocană specifică Siciliei, bazată în principal pe vinete, roşii şi măsline şi însoţită de arome mediteraneene, oregano, busuioc sau pătrunjel. Se serveşte rece sau caldă, în genere cu pâine prăjită. Specific sudului italian este şi participarea caperelor, a migdalelor şi a zaharului, ingrediente pe care eu le-am lăsat la latitudinea fiecaruia, dacă doriţiţi sau nu să le folosiţi.

Caponata Siciliana cu Vinete, Masline si Rosii  (1)

Ingrediente necesare caponata siciliana:

  • 2 vinete
  • 4 roşii
  • 200 gr masline verzi
  • 1 ceapă mare
  • 1 tulpină de apio ( dacă nu aveţi, se pote înlocui cu ţelina noastră)
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 lingură pastă de roşii (sau de ardei cu roşii)
  • 1 lingură de oţet din vin sau mere (sau oţet din vin aromat cu plante)
  • 1 linguriţă oregano, piper, sare
  • busuioc proaspăt
  • ulei de măsline

Caponata Siciliana cu Vinete, Masline si Rosii  (11)

Tăiem vinetele cuburi, le dăm un praf de sare şi le rumenim într-o tigaie încinsă. Vinetele rumenite le scoatem pe o farfurie, pe un prosop de hârtie, pentru a înlătura eventualul ulei în exces. Mărunţim ceapa şi o călim împreună cu tulpina de apio tăiată mici rondele, în două linguri de ulei de măsline. Adăugăm linguriţa de oregano, usturoiul tăiat felii subţiri şi mai apoi pasta de roşii.

Caponata Siciliana cu Vinete, Masline si Rosii  (4)

Introducem roşiile în apă fierbinte pentru a le curăţa uşor coaja. Le mărunţim şi le punem în tigaie, peste ceapa călită. Echilibrăm gustul şi aciditatea roşiilor cu un praf de zahăr (opţional) şi adăugăm linguriţa de oţet. Tot acum adăugăm şi măslinele verzi. Amestecăm, lăsăm să dea sosul câteva clocote şi întoarcem în tigaie vinetele cuburi rumenite.

Caponata Siciliana cu Vinete, Masline si Rosii  (6)

Lăsăm cca 15 minute pe foc mic, astfel încât să scadă sucul lăsat de roşii, să se formeze sosul ce înveleşte vinetele. La final îi dăm sare şi piper după gust şi aromăm cu busuioc proaspăt. Dacă nu vă place busuiocul îl puteţi înlocui cu succes cu pătrunjel. Punem un capac pe tigaie şi o lăsăm 10 minute, timp în care putem prăji pâine. Caponata siciliana este delicioasă servită la temperatura camerei.

Să fiţi bine!

Caponata Siciliana cu Vinete, Masline si Rosii  (7)

Caponata Siciliana cu Vinete, Masline si Rosii  (8)

Caponata Siciliana cu Vinete, Masline si Rosii  (9)

Caponata Siciliana cu Vinete, Masline si Rosii  (10)

Caponata Siciliana cu Vinete, Masline si Rosii  (12)

 

Filed Under: Bucataria europeana, Retete cu vinete, Retete de mancaruri cu legume fara carne Tagged With: caponata, masline, retete italiene, vinete

Oua de Rata cu Piept de Porc si Legume la Cuptor

August 4, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Deşi la noi sunt vazute ca fiind “grele”, ouăle de rata sunt considerate delicatese în alte bucătarii şi apreciate ca atare. Pe internet circula sute de texte pro sau contra oua de rata, care mai de care mai “documentat” si scris cu aportul a fel de fel de specialişti. Drept să vă spun, nu prea mă interesează aceste texte, eu fiind obişnuit de mic ca atunci când raţa îmi face un ou, să-l pun în tigaie şi să-l mănânc. Azi vă propun o reţetă simplă preparată cu oua de rata, piept de porc şi diverse legume, o reţetă gustoasă şi săţioasă, la care, zic eu, orice raţă ar dori să contribuie cu un ou.

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (1)

Ingrediente oua de rata cu legume:

  • 3 oua rata
  • 150 gr piept de porc (1 felie subţire)
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 1 roşie
  • cimbru, piper, sare,
  • busuioc verde, 1 ardei iute
  • ulei

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (2)

Tăiem cubuleţe pieptul de porc şi îl rumenim într-o tigaie încinsă, cu o lingură de ulei. Peste pieptul de porc adăugăm ceapa şi ardeiul gras tăiate fideluţă. După ce toate s-au călit şi înmuiat uşor adăugăm roşia tăiată cubuleţe. Condimentăm şi aromăm cu sare, piper şi cimbru uscat. Amestecăm spre omogenizare. Lăsăm câteva minute să se înmoaie roşiile şi să-şi lase sucul. Nu insistăm prea mult cu călitul deoarece legumele, ardeiul gras în special, sunt mai gustoase dacă se păstrează uşor al dente, cu ceva fermitate şi prospeţime.

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (3)

Formăm în tigaie, cu lingura, trei lăcaşuri în care spargem ouăle de raţă. Introducem tigaia la cuptor până ce se coc ouăle de raţă. Scoatem tigaia de la cuptor şi o ornăm cu frunze proaspete de busuioc şi rondele de ardei iute (în caz că vă place să mâncaţi uşor iute).

Să fiţi bine!

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (4)

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (5)

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (6)

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (8)

Oua de Rata cu Legume la Cuptor (7)

Filed Under: Retete cu carne de rata si gasca, Retete cu oua, Retete din Oltenia, Retete gustari, Retete la cuptor, Retete pentru mic dejun, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei, ceapa, oua de rata, piept de porc, rosii

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor

July 16, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Fiind un împătimit fan al peştelui gătit în fel şi chip, nu mă lasă inima să treacă 2-3 săptămâni fără să-mi împlinesc pofta cu un peşte, preparat de cele mai multe ori tradiţional, fără brizbrizuri. Pentru peştele, sărat sau proaspăt, gătit pe orez am o slăbiciune încă din copilărie, când pescuitul începea să devină principalul meu hobby. În acestă idee, azi vă propun o platica pe orez, preparată la cuptor, ca rezultantă gustoasă a ultimei ieşiri la Dunăre.

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor (1)

Ingrediente necesare platica pe orez:

  • 1 plătică mare cca 2 kg sau 2-3 mai mici
  • 300 gr orez
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 roşie mare (sau bulion dulce, roşii cubuleţe conservă, sau 1 lingură de pastă de roşii)
  • piper, cimbru, boia, sare
  • pătrunjel proaspăt
  • ulei

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor (2)

Eviscerăm şi curăţăm plătica. Porţionăm peştele în bucăţi late cât palma, bucăţi care mai apoi sunt înjumătăţite tăind de-a lungul coloanei. Dăm peştelui un praf de sare şi îl lăsăm deoparte.

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor (6)

Curăţăm ceapa şi o tăiem mărunt. Într-o tigaie călim ceapa cu un praf de sare până devine translucidă. Adăugăm morcovul dat pe răzătoarea mică şi roşia decojită şi tăiată mic. Condimentăm şi aromăm cu piper, boia şi cimbru. După ce le călim 5 minute pe toate, cât scade sucul lăsat de roşie, adăugăm orezul. Amestecăm bine, mai ţinem două minute pe foc, şi adăugăm un pahar de apă.

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor (7) Orezul astfel semipreparat îl aşezăm uniform într-o tavă încăpătoare. Deasupra orezului aşezăm bucăţile de peşte cu pielea în sus. Adăugăm apă (sau supă de legume) suficientă cât să devină orezul pufos, dar fără a acoperii peştele. Presărăm cimbru, uniform, peste preparat. Băgăm tava la cuptor până ce orezul se umflă şi peştele se găteşte, cca 30 de minute. Când orezul s-a umflat, gustăm să verificăm textura. Dacă suntem mulţumiţi oprim focul, dacă orezul mai cere apă mai adăugăm şi lăsăm în continuare tava la cuptor.

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor (8)

Aromăm cu pătrunjel proaspăt. Cei ce mănâncă iute, ca mine, pot pune pe orez, înainte de cuptor, şi câţiva ardei iuţi. După cum se observă, reţeta este extrem de simplă, fără prea multe ingrediente (exact cum am găsit-o şi mâncat-o în satele dunărene), dar vă asigur că nu o să fiţi dezamăgiţi.

Să fiţi bine!

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor (11)

Platica pe Orez. Rumenita In Tava la Cuptor (5)

Filed Under: Retete cu orez, Retete cu peste, scoici, melci, Retete din Oltenia, Retete la cuptor, Retete simple Tagged With: cuptor, orez, peste, platica

Vinete Impanate cu Chiftele. Rumenite la Cuptor

July 13, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

În genere, împănarea sau umplerea în orice fel a vinetelor este un meşteşug culinar ajuns la noi din gustoasa bucătărie turcească. Dacă ne raportăm, dintre multe alte preparate din vinete, numai la imam bayildi (mai cunoscută la noi) sau la vinete impanate cu chiftele, constatăm că turcul s-a îndeletnicit cu succes cu aducerea pe podium a vinetei, cu provocări pentru poftă şi gust reieşite din valorificarea potenţialului acestei legume. De cele mai multe ori, aceste reţetele cu vinete, se remarcă prin faptul că, pe cât sunt de simplu de preparat, pe atât sunt de gustoase, acestă specificitate evidenţiind faptul că vânăta are un excelent potenial şi este mare aducătoare de plăcere meseanului.

Vinete Impanate cu Chiftele. Rumenite la Cuptor (13)

Ingrediente necesare vinete impanate cu chiftele:

  • 2 vinete din soiul celor lungi
  • cca 700 gr carne tocată
  • 2 cepe
  • 3 roşii măricele
  • 1 ardei gras
  • 3 căţei de usturoi
  • 50 gr unt
  • 1 lingură pesmet
  • piper, boia, cimbru, sare
  • ulei de măsline

Vinete Impanate cu Chiftele. Rumenite la Cuptor (9)

Preparăm compoziţia pentru chiftele. Eu am folosit carne tocată amestec porc-curcan dar puteţi folosi orice carne, porc, vită sau pasăre. Adăugăm la carnea tocată cele două cepe date pe răzătoare, piper măcinat, boia, sare şi pesmet. Amestecăm şi frământăm bine compozia de chiftele. Pesmetul are rolul de a lega bine chiftelele astfel încât acestea să nu se fărâmiţeze în urma gătirii la cuptor. Cu mâna umedă formăm chiftele, le turtim cu podul palmei astfel încât să aibă de aceeaşi mărime cu rondelele de vinete. Lăsăm chiftelele formate pe un platou.

Vinete Impanate cu Chiftele. Rumenite la Cuptor (1)

Tăiem vinetele rondele de cca 1 cm. Într-o tavă rotundă aşezăm, urmând linia tăvii, feliile de vinete impanate cu chiftele, alternând o felie de vânătă şi o chiftea până formăm şi închidem un cerc. În mijlocul tăvii va rămâne un gol în care aşezăm un pat de felii de roşii şi ardeiul gras tăiat bucăţi mai mari. Dacă nu aveţi o tavă rotundă puteţi folosi o tava obişnuită în care aşezaţi vinete impanate, în rânduri, de la un capat al tăvii la celălalt.

Vinete Impanate cu Chiftele. Rumenite la Cuptor (4)

Într-o tigaie punem puţin ulei de măsline, călim puţin usturoiul mărunţit şi adăugăm roşiile decojite şi tăiate cubuleţe. Condimentăm şi aromăm cu piper măcinat, boia, cimbru şi sare. Lasăm să scadă uşor, adăugăm untul şi amestecăm. Oprim focul.

Vinete Impanate cu Chiftele. Rumenite la Cuptor (6)

Cu o lingură punem sosul de roşii din tigaie peste vinetele impanate cu chiftele, aşezate în tavă. Punem sos atât în mijloc, peste ardei, cât şi peste rondelele de vinete şi chiftele, uniformizându-l cu o lingură. Astfel grijită tava, o acoperim – înfofolim cu folie de aluminiu şi o dăm la cuptor pentru 30 de minute. După 30 de minute, înlăturăm folia de aluminiu şi mai lăsăm tava 10-15 minute la cuptor. Odată finalizată operaţiunea putem orna aceste vinete impanate cu pătrunjel verde, busuioc sau de ce nu, cu rondele de ardei iute.

Să fiţi bine!

Vinete Impanate cu Chiftele. Rumenite la Cuptor (7)

Vinete Impanate cu Chiftele. Rumenite la Cuptor (15)

Vinete Impanate cu Chiftele. Rumenite la Cuptor (17)

Vinete Impanate cu Chiftele. Rumenite la Cuptor (14)

Filed Under: Bucataria orientala, Retete cu vinete, Retete de mancaruri cu carne, Retete la cuptor Tagged With: chiftele, sos de rosii, Turcia, vinete, vinete la cuptor

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Page 5
  • Page 6
  • Interim pages omitted …
  • Page 77
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate