• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete din Oltenia

Praz umplut. Noblete si rafinament in farfurie

October 23, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Daca noi spunem despre praz ca este ceapa oltenească, citeam undeva că francezii văd în această legumă o delicatesă, care merită atenţie şi respect, pentru gustul fin, rafinat şi pentru preparatele elegante care se pot găti folosind prazul. Probabil, orgoliul si mândria oltenului, agasat de rafinatele şi elegantele reţete franţuzeşti, au răbufnit şi l-au determinat să-şi scoată prazul din paporniţă şi – cine ar fi crezut? – să-l umple pentru a dovedi lumii cum stă treaba cu înnobilatul prazului. Asta-mi place mie să cred despre originile acestui praz umplut…

Praz umplut

Ingrediente necesare reteta de praz umplut:

  • 3 -4 fire de praz cât se poate de gros şi lung
  • 500 gr. carne amestec, porc si vită
  • 2 cepe
  • 1oo gr. orez
  • 1 ou
  • 3 ardei kapia sau ardei gras roşu
  • 3 roşii coapte bine
  • 2 linguri pastă roşii
  • 2-3 ciuperci
  • 4-5 raci olteneşti ( ardei uscat bun pentru umplut)
  • 1 mână măsline ( 10-15)
  • 1 legătură mărar şi o legătură pătrunjel
  • piper, boia, foi de dafin, cimbru, sare, ulei pentru prăjit

tuburi de praz pentru praz umplut

Preparare:

1. Prazul se spală şi parte mai groasă, pretabilă a fi umplută, se taie bucăţi de 4-5 cm. ( cât un deget) şi se scoate miezul lăsând 1-2-3 foi la fiecare tub. Dacă prazul este suficient de gros se taie bucăti până aproape de frunze (apreciează fiecare cât din praz se poate umple). Miezul se scoate împingând cu degetul în mijlocul fiecărei bucăţi de praz. Dintr-o bucată se pot obţine şi 2 tuburi dacă este destul de groasă. Odată pregătit prazul ne ocupăm de compoziţie.

2. Curătăm o ceapă, o tocăm fin şi o punem la călit în două linguri de ulei. Când devine transparentă presărăm o linguriţă de boia şi amestecăm. Tot acum punem şi orezul ( 100 gr.) cu o ceşcuţă de apă şi lăsăm să fiarbă încet astfel încât orezul să tragă apa şi să se umfle puţin ( semifiert). Astfel, dacă orezul este semifiert înlăturăm riscul să rupă bucata de praz atunci când va fierbe la cuptor.

Compozitie pentru praz umplut

Călitura de ceapă şi orez o amestecăm şi omogenizăm cu carnea tocată, verdeaţa- jumătate din legătura mărar şi pătrunjel– tocată, un ou, un praf piper măcinat, un praf cimbru uscat şi unul sare. Luăm o linguriţă şi umplem uşor bucăţile de praz ( s-ar crede ca este dificil, dar nu este – ţinem blocat cu degetul un capăt al prazului aflat vertical şi cu linguriţa adăugăm treptat compoziţie pe la celălalt capăt ). Eu pe lângă praz umplut am contribuit şi cu patru raci olteneşti dar prezenţa acestora nu este obligatorie. Racii se curăţă de cotor şi seminţe şi se ţin 15 minute în apă călduţă înainte de a se umple.

praz umplut si raci umpluti

3. Mijlocul prazului înlăturat când am pregătit tuburile, îl tocăm şi formăm un pat în cratiţa sau vasul în care vom prepara prazul umplut.  Am folosit un vas roman. Peste prazul tocat aranjam cu grijă şi delicateţe prazul umplut printre care introducem şi racii umpluţi. Se aşează şi aranjează în vas ca şi sarmalele. Feliem ciupercile şi împreună cu mâna de măsline le adăugăm peste prazul umplut.

Praz umplut

4. După ce am pus prazul în vas, pregătim sosul. Cea de-a doua ceapă o curăţăm, o tocăm mărunt şi o punem la călit într-o tigaie. Roşiile le curăţăm de coajă ( le scufundam în apă fierbinte sau le presăm suprafaţa cu dosul cuţitului) ) şi le tocăm cubuleţe mărunte. Le punem în tigaie, peste ceapă, când aceasta a devenit transparentă împreună cu cele doua linguri de pastă de roşii. Dacă nu aş fi pus pasta de roşii aş fi completat cu o linguriţă de zahăr, pentru că pasta pe lângă culoare, spre deosebire de roşii, vine şi cu dulceaţă. Obişnuiesc ca, de foarte multe ori şi la multe mâncăruri, sa folosesc în tandem roşiile cu pasta de roşii.

Ardeiul kapia sau gras îl dăm pe o răzătoare mică şi îl adăugăm alături de roşii. Punem o ceşcuţă cu apa şi condimentăm sosul cu piper, un praf de sare, foi de dafin şi cimbru. Lăsăm să bolborosească 10 minute la foc încet să se omogenizeze şi sa se întrepătrundă aromele.

Sosul pentru praz umplut

5. Turnăm sosul peste praz, îi punem capac la vas şi îl dăm la cuptor, la foc domol, pentru o oră.

Punem sosul peste praz

La final, luăm capacul la vas pentru 5 minute şi lăsăm să se rumenească.

Praz umplut

6. Ornăm cu verdeaţa rămasă – jumătate din legăturile de pătrunjel şi mărar- tocată mărunt. Gata, ăsta-i praz umplut!

Prazul umplut

Se mănâncă cu mămăliguţă caldă şi cu – si asta face mult diferenta – iaurt sau lapte bătut. În acelaşi registru al prazului, dar mult mai cunoscută şi preparată, intră şi mâncarea de praz cu masline  şi încă o reţetă unde am adăugat şi ciuperci la masline si praz.

Să fiţi bine!

…si daca facuram popas aci, intre olteni, ai sa condimentam totul cu  Marin Sorescu, de la Bulzesti…

De of si de aoleo

Floare naltă, floare neagră,
Nu ţi-am spus, fă, că-mi eşti dragă?
C-o să fur din cer cinci stele
Să-ţi fac salbă de mărgele?
Şi mă lăudam că eu
Îl caftesc pe Dumnezeu,
De s-o pune-n drumul meu…

Nu-mi spuneai tu – ştiu, ca azi –
Când săream peste-un pârleaz,
Că de drag ce îţi sunt eu
O să mori de gâtul meu?
Şi-a venit un barbugiu,
Of, un fante de gagiu,
Din Obor, sau mai de sus,
Te-a chemat şi tu…te-ai dus!

Şi-ncă n-ar fi fost nimic,
Dacă nu mi-ai fi manglit
Punga mea cu bani fişic!

Stăteam noaptea amândoi,
Bibilică, bibiloi,
Ningea lună peste noi.
Eu credeam că mă iubeai,
Dară tu mă sărutai,
C-o mână mă mângâiai,
Cu alta cotrobăiai.
Boarfo! Nu ţi-am zis şucar
Să bagi mâna-n buzunar?
Cum putut-ai să te-nduri
Să mă-nşeli şi să mă furi?
C-am spoit un an tingiri
Pe la feţele subţiri,
Şi-am trăit prin mahala
Doar cu praz şi ciulama,
Ca să-ţi cumpăr ţie, ţie
Rochie de cununie,
Să-ţi fac degetu-nflorat
C-o piatră de matostat.
Şi tu, uite cum te ţîi
De cuvântul ăl dintâi!
Bine, dragă, îţi mersi!

Să mă-nşele o lămâie!
Da’ şi eu fusei tămâie!
Că puteam şi eu încai
Să fiu craiul ăl mai crai
Şi să huzuresc ca-n rai.

…Da’ acum am rămas bleg,
Amărât şi plin de jeg,
Ca nărojii ăi mai mari:
Nici gagică, nici piştari!

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de porc, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia Tagged With: carne tocata, ciuperci, Oltenia, praz, praz umplut cu carne, raci umpluti

Urzici cu usturoi si mamaliga la gratar

October 8, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Fiind o toamnă lungă au reapărut urzicile tinere pe meleaguri ce numai bătrânele precupeţe din pieţe le cunosc şi le străbat pentru culegerea acestei verzituri. Ele fac urzica prezentă în pieţe pentru suma modică de 1 leu punga. În schimbul a câţiva lei mi-am satisfăcut pofta şi plăcerea de urzici cu usturoi si mamaliga la grătar, găteală de regulă primăvăratică, când toţi mâncătorii de urzici aspirăm, conform obiceiului pământului, să ne schimbăm sângele. Era păcat, cu atâta tineret de urzică în piaţă, să nu încerc încă odată, cu speranţă, mişcarea cu schimbarea, chiar dacă toamna.

Urzici cu usturoi si mamaliga la gratar

Ingrediente urzici cu usturoi si mamaliga la gratar:

  • 500 gr. urzici
  • 1 căpăţână usturoi
  • 1 ceapă
  • 1 legătură mărar
  • faină
  • ulei, sare
Urzici cu usturoi si mamaliga
Urzicile se pun in strecuratoare sa se scurga

Preparare:

1. Se curăţă urzicile de codiţele mai groase, se spală bine şi se fierb în apă cu sare 20 minute. Odată fierte, se pun într-o strecurătoare mare să se scurgă bine. Se opreşte din apa în care au fiert urzicile o cană cu zeamă. Urzicile se toacă mărunt în acelaşi mod în care măruntim vinetele pentru salată.

2. Tocăm ceapa foarte mărunt şi o punem la călit în 3 linguri de ulei. Când ceapa a devenit sticloasă, tocăm mărarul şi-l punem peste ceapa călită, adăugăm 2-3 linguri din zeama oprită în cană şi presărăm puţin câte puţin făină, amestecând continuu până se formează rântaşul.

urzici cu usturoi si mamaliga
Preparam rantasul: ceapa, marar, faina, zeama de la fierberea urzicilor

3. Peste rântaş adăugăm urzicile bine mărunţite şi omogenizăm totul în tigaie. Trebuie să rezulte o pastă mai tartinabilă asa că, funcţie de rezultat, mai adăugăm puţină zeamă sau făină (dar fără să abuzăm de făina – 3 linguri total- sunt suficiente), amestecând astfel încât să se lege bine ingredientele.

Urzici cu usturoi si mamaliga
Adaugam usturoiul frecat cu ulei, sare si piper

4. Usturoiul curăţat îl zdrobim şi îl frecăm cu ulei, sare şi piper măcinat, să-i extragem bine sucul.  Îl adăugăm în tigaie, peste urzici şi amestecăm bine. Gustăm şi eventual îi mai dăm sare după preferinţe.

Urzici cu usturoi si mamaliga la gratar

Facem o mamaligă mai tare, o lăsăm să se răcească pentru a o putea tăia felii şi punem felii de mămăligă pe grill. Se mănâncă urzicile cu usturoi, reci cu felii de mămăligă pe grătar, calde. Celor ce le plac urzicile le recomand ca fiind foarte gustoase sunt si urzicile cu friganele.

Să fiţi bine!

Urzici cu usturoi si mamaliga la gratar

Filed Under: Categorii retete, Loboda, leurda si altele, Retete de post, Retete din Oltenia, Retete gustari, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: mamaliga, mamaliga la gratar, rantas, urzici, usturoi

Scoici de Dunare. Chiftele Gustoase la Superlativ

October 7, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Chiftele din scoici de Dunare sau de baltă, pentru că vorbim de acelaşi scoici, seamănă puţin cu cele din carne de pui şi sunt recunoscute în mediul dunărean, şi nu numai, pentru gustul lor excelent şi pentru viteza cu care dispar din farfurie.  Nu are rost sa mai specificăm sau să argumentăm cum că sunt comestibile şi că nu te ia cu leşin sau cu dureri la lingurea dacă mănânci şi scoici de apă dulce nu numai de apă sărată. În anumite zone se mănâcă inclusiv melcii de apa dulce. Despre cum se aleg şi se curăţă scoicile, am mai spus câte ceva la reţeta de drop din scoici.

Chiftele de scoici de Dunare

Ingrediente necesare chiftele din scoici de Dunare:

  • 500 gr carne scoici
  • 1 ceapă
  • 1 căpăţână usturoi
  • 1 ou
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 legătură mărar
  • pesmet, sare, piper, făină, ulei pentru prăjit

Carne scoici de Dunare

Preparare chiftele:

1. Fierbem scoicile 10 minute şi le înlăturăm pe cele care nu se deschid pentru că sunt moarte. Fierte, scoicile se curăţă mai uşor, aşa că recoltăm carnea celor ce s-au deschis şi o punem într-un vas.  Scoicile au la un capăt o punguliţă negricios-verzuie ce trebuie curăţată. Se rupe cu mana şi se înlătură depozitul negricios din această pungă. Practic, acestă punguliţă este stomacul în care se acumulează alge. Scoicile sunt organisme filtratoare ce filtrează în medie 10 litri de apă pe zi cu scopul de a reţine hrana, respectiv alge şi alte organisme. Pe măsură ce curăţăm fiecare scoică în parte, le spălăm pe rând cu apă rece şi le punem într-o strecurătoare să se scurgă. Când considerăm că s-a scurs apa, montăm maşina de tocat şi le dăm prin maşină.

Carne tocata de scoici de Dunare cu pesmet
Carne tocata de scoici cu pesmet

2. Va trebui să dăm o altă consistenţă tocăturii, deoarece nu se pot forma chiftelele, aici intervenind pesmetul sau pâinea. Prin urmare, presărăm 2-3 linguri de pesmet sau cât este nevoie să se “ţină compoziţia”. Putem folosi şi pâinea, respectiv când dăm scoicile prin maşina de tocat adăugăm şi 3-4 felii de pâine.

3. Curăţăm şi tocăm mărunt ceapa şi o adăugăm peste amestec, zdrobim bine usturoiul şi îl punem în vas, verdeaţa o tocăm fin şi o încorporăm în amestec. Finalizăm compoziţia adăugând oul bătut.

Compozitia pentru chiftele din scoici de Dunare
Scoici, pesmet, ceapa, usturoi, patrunjel, marar, ou, sare si piper

Amestecăm bine să se omogenizeze şi dacă considerăm că mai este nevoie, la final, mai presărăm şi încorporăm puţin pesmet.

Omogenizam compozitia pentru chiftele din scoici de Dunare
Omogenizam compozitia pentru chiftele

4. Când compoziţia este bine omogenizată şi suficient de fermă, punem într-o farfurie o mână de făină şi formăm chiftele rotunde.  Le tăvălim prin făină şi le rumenim în tigaia încinsă.

Chiftele de scoici de Dunare

 Ţinem focul potrivit, să nu se ardă prea rău pesmetul la suprafaţă. La 2-3 chiftele mai umezim mâna pentru a evita lipirea compoziţiei de mână. Continuăm până terminăm toată compoziţia.

Chiftele de scoici de Dunare

P.S. Usturoi se pune după cum preferă fiecare chiftele, mai mult sau mai puţin usturoiate. Mie îmi plac mai usturoiate. Îmi plac şi cu fulgi de ardei iute, dar nu-mi permit întotdeauna pentru că strigă consoarta ” Băi, nu mai pune atâta ardei iute” şi trebuie să mă conformez că sunt trei fete în casă şi eu sunt singur şi nu de capul meu. Dar punctez pe final şi îmi fac lutenitsa…ce merge foarte bine cu aceste scoici de Dunare.

Să fiţi bine!

Chiftele din scoici de Dunare

Filed Under: Categorii retete, Retete cu peste, scoici, melci, Retete din Oltenia, Retete ieftine Tagged With: chiftele, chiftele de scoici, chiftele din scoici de apa dulce, scoici de balta, scoici de Dunare

Salata de Varza Acra, Gustoasa si Sanatoasa

September 21, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

In copilărie, la bunici, în vacanţa de iarna, zilnic tataie obişnuia să-şi prepare această salata de varza acra şi când spun zilnic, nu exagerez cu nimic, minunându-mă si azi, gândind la câtă varză acră putea să manâce. Se manca între mese, cu şuncă, în zilele friguroase de iarna când, dupa ceva treabă prin gospodărie, se lua o pauză şi se intra în casa la căldură, prilej cu care se mai da peste cap un păhărel (păruţ, cum se zice in Oltenia)  de ţuică. Păhărelul ăsta mergea cu acritura acestei salate, punea sângele-n mişcare şi făcea poftă de mâncare pentru masa ce urma sa vina. Reţeta era invariabil aceiaşi:  varză, bulion, boia, ulei. Astăzi, datorită acelor vremuri, de cate ori ma întâlnesc cu varza acră o fac si salată cu toate ca ţuica nu prea am şi nici, iarna, in faţa blocului, nu tai lemne pentru soba.

salata de varza murata

Ingrediente necesare salata de varza acra:

  • 1 varză acră
  • bulion sau 2-3 roşii
  • ţelină frunze
  • boia, piper, ulei

Iarna am varză preparată bătrâneşte, la putină ( a nu se confunda putina cu butoiul în care se ţine vinul), dar azi, în septembrie, nu am si nevrând să încurajez traficul de varză acră din piaţă  (la produsul ăsta, numai a ţărani nu arată ciudaţii ăia de vând varza murată şi nu am încredere în ce prepară ei) îmi mai fac eu de 2-3 ori pe vară varză acră. Mai sunt şi alte motive pentru care nu iau neapărat de la supermarket si anume – zeama care mă interesează pentru ciorbe si pe care o prefer borşului din magazin.

varza - pentru salata de varza acra
Varza tocata cu marar si apa cu sare. In 4-5 zile se acreste. Nu trebuie tinuta in loc special. Trebuie pritocita zilnic sa nu prinda floare.

Am acrit varza aşa:  am tocat o varza mare, 2-3 legături  de mărar, am pregătit apă calduţă cu sare într-o oală si  am pus varza si mărarul. Punem un capac, o pritocim odată pe zi cu un pai de băut suc (introducem paiul in oala cu varza si suflăm pentru a pune moarea in mişcare) si in 4 zile este gata. Astfel am si varză acră pentru diverse mâncăruri si vreo 4-5 litri de zeamă. Am un ataşament faţă de zeama de varză şi pentru mine se află în primele cinci, generic spus, alimente, cele mai benefice sănătaţii.

salata de varza murata

1. Amestecăm varza murată tocată cu 2-3 roşii tocate cubuleţe mărunte şi cu frunze de ţelină mărunţite bine să valorificăm cum trebuie aroma. Ţelina mărunţită dă aromă si personalitate verzei acre.

2. Presărăm piper proaspăt măcinat, o linguriţă boia, o lingură de ulei si amestecăm bine. Lăsăm la odihnă 30 minute să se cunoască între ele ingredientele.

Se poate pune si bulion dulce, din cel făcut în casă, ce merge mult mai bine decât cel din comerţ. În acest caz renunţăm la roşii.

Salata de varza acra cu telina si rosii tocate marunt

Mai este un preparat ce poate înlocui roşiile sau bulionul şi care se armonizează de minune cu varza acră şi anume zarzavatul pentru ciorbe, pregătit toamna din roşii, ardei gras si ţelina, tocate. Acest zarzavat este asemănător la consistenţă cu bulionul dar legumele nu se dau prin maşină şi este aromat si acrişor. Binenţeles ca figura dominantă în salată trebuie sa rămână varza acră.

Salata de varza acră cu bulion se prezintă cu un gust dulceag pe când salata cu zarzavat pentru ciorbe rămâne viguros acrişoară. Condimentele si uleiul se menţin pentru orice variantă de salata de varza acra.

Sa fiţi bine!

Salata de varza acra

Filed Under: Categorii retete, Retete cu varza, Retete de post, Retete de salate, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple Tagged With: bulion, salata, varza, varza acra, varza murata, zarzavat, zeama de varza

Fasole teci, mancare de post cu tucara

September 14, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Gandind sa profit, cat mai permite timpul si anotimpul, de prezenta taranilor in piata cu, probabil, ultimul val de  productie autohtona de gradina am aruncat un ochi prin piata cartierului si am remarcat cam de o saptamana prezenta pe tarabe a celei de-a doua recolte de teci din acest an. Imbarbatat de acest reper m-am gandit ca ar fi bine sa renunt pentru o zi la proteina animala si am ales drept compensare o varianta de post, cu tucara, respectiv mancare de fasole teci. Tecile de tucara sunt tecile galbene , normale ca latime sau altfel zis, nici late dar nici fideluta.

mancare de fasole teci

Cautate la culoare, gasim la noi in piete, asa cum se stie, predominant teci galbene, urmate de tecile verzi si in coada, pe locul trei,  tecile pigmentate cu rosu. Culoarea galbena vine de la compusii numiti flavonoide , culoarea verde de la clorofila,  iar dungile rosii aflate pe unele teci sunt determinate de pigmenti antocianici . Datorita acestor compusi, fasolea teci si-a atras laudele nutritionistilor. Prin urmare orice teci gasiti, din cand in cand, mancati-le!

mancare de fasole teci, verde
Mancare de fasole verde

Ingrediente necesare mancare de fasole teci sau fasole verde:

  • 500 gr. fasole teci
  • 2 cepe
  • 4 rosii
  • 2-3 catei de usturoi
  • 1/2 legatura marar
  • 1/2 legatura patrunjel
  • 1 ardei iute uscat, mic ( nu este obligatoriu)
  • sare, piper, ulei

Taiam capetele la teci, le spalam in apa rece si eventual, daca sunt lungi, le injumatatim. Punem tecile in apa clocotita, cu sare si le fierbem timp de 30 de minute.

Mancare de fasole teci - teci de fasole fierte
Curatam tecile si le fierbem

Separat, intr-o tigaie calim ceapa tocata solzisori. Rosiile le taiem cubulete marunte, zdrobim usturoiul si ambele le punem peste ceapa calita. Eu am adaugat un ardei iute, mic si uscat, fara sa-l rup, ce-i da mancarii un gust foarte vag de iute ce completeaza foarte bine dulceata lasata de ceapa si teci. Tot acum am presarat un prim praf de piper proaspat macinat ( cam cat ei cu trei degete).

Calim ceapa, adaugam rosiile pentru mancare de fasole teci
Calim ceapa, adaugam rosiile maruntite, usturoiul si un mic ardei iute

Am amestecat si am mai lasat 5 minute pe foc pana sa adaug fasolea teci. Am pus tecile si le-am acoperit cu apa calduta, lasand sa fiarba putin peste 30 minute la foc incet astfel incat, sa se evapore treptat apa si sa se patrunda bine fasolea. Tecile nu trebuie sa se faramiteze ci sa ramana intregi, dar fierte si moi. Timpul de fierbere depinde de cat de batrane sunt tecile cumparate. Este bine ca in piata sau de unde achizitionati tecile, sa le incercati rupand o teaca si urmarind sa fie proaspata ( daca este proaspata se rupe, nu se arcuieste) si sa nu aiba ate. Daca totusi fasolea are ate, curatati-le si va trebuie sa fierbeti mai mult tecile.

Gustam mancarea, verificam gustul si daca tecile s-au inmuiat. Astfel, putem sa apreciem timpul de preparare. Indiferent ce mancare preparam, o gustam  pentru ca asa stim daca trebuie sa intervenim sau nu, daca suntem pe drumul cel bun.

mancare de fasole teci ( verde)

Cand consideram ca este aproape gata, adaugam mararul si patrunjelul tocat, sare dupa gust, amestecam, mai tinem doua minute pe foc si oprim. In acest moment cand mancare este aburindă, mai dam un praf fin de piper proaspat  macinat.

Va recomand sa incercati aceasta mancare de fasole teci insotita de un mujdei simplu si ceva mai subtirel.

Sa fiti sanatosi si sa aveti pofta!

Filed Under: Categorii retete, Retete cu fasole, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de post, Retete din Oltenia, Retete ieftine, Retete simple Tagged With: fasole, fasole teci, fasole verde, mujdei, post, teci, tucara

Pui cu usturoi si turte

August 23, 2012 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Pui cu usturoi si turtite calde, preparat taraneste cu un sos format din prajeala condimentata a puiului rumenit si usturoi, tocmai bun de intins in el cu turta calda. Mancare simpla, ce nu necesita iscusinta dar care te face sa te lingi pe degete. Se insoteste obligatoriu cu vin rosu usor.

pui cu usturoi

Necesar pui cu usturoi si turta:

  • 4 pulpe
  • 1 capatana usturoi
  • amestec de sare, piper, boia, cimbru uscat

Pentru turte:

  • faina
  • drojdie
  • sare
  • zahar
faina cu drojdie
Punem drojdia cu apa calduta in faina

Incepem cu prepararea turtelor deoarece necesita un timp ceva mai lung. Intr-un castronel punem o treime dintr-un cub mic de drojdie sau o lingurita drojdie uscata. Adaugam o lingurita mica zahar si un pahar de apa calduta si amestecam bine pana se topeste drojdia. Nu punem sare in acest amestec pentru ca inhiba drojdia. Intr-un vas punem un kg faina si presaram sare amestecand-o cu faina. In mijlocul fainii pregatim un lacas in care turnam drojdia diluata in apa calduta. Amestecam incet  si mai adaugam treptat apa calduta pana incorporam toata faina. Odata incorporata faina incepem sa framantam bine aceasta coca direct pe masa sau pe un tocator mare unde in prealabil am presarat faina (sa nu se lipeasca coca de masa sau de maini). Framantatul este foarte important si trebuie facut cu simt de raspundere.

aluat la dospit
Acoperim cu o punga aluatul pentru a grabi dospitul

Aluatul framantat il asezam din nou in vas si acoperim vasul cu o punga simpla sau un sac de plastic. Acoperitul cu o punga a aluatului este o tehnica pe care am observat-o la o firma mare, din domeniul panificatiei unde aluatul pentru cozonac, se acopera cu folie subtire pentru a creste mai bine. Nu ne ramane decat sa ne ocupam de pulpele de pui cat timp creste aluatul.

pui cu usturoi

Pulpele le frecam cu amestecul de sare, piper, boia si putin cimbru uscat si le lasam 20-30 minute sa lucreze condimentele. Cand a expirat timpul le punem la prajit intr-o tigaie cu 3-4 linguri ulei. Cand s-au rumenit si au prins crusta punem un pahar de supa sau apa calduta si bagam tigaia la cuptor pana scade supa, 10-15 minute. Astfel carnea devine foarte moale, rumena si frageda, aproape sa cada de pe oase. Curatam usturoiul, il pisam bine si il frecam cu putina sare sa extragem bine seva. Il facem mujdei, mai lung, cu 2-3 linguri de apa. Pulpele rumenite le asezam intr-un vas, punem uniform, cu o lingura, usturoiul peste carnea fierbinte si acoperim vasul, lasandu-i timp sa se formeze putin sos, sa se valorifice aromele.

pui cu usturoi

Daca, intre timp, aluatul a crescut, formam turtele mai mult sau mai putin rotunde si le punem pe rand, fie intr-o tigaie de teflon, pe aragaz, fie in tava de la cuptor (la cuptor turtele sunt mai crocante).

turta rotunda
Pregatim turtele…

Pe masura ce se coc le punem una peste alta si le acoperim cu un prosop de bucatarie. Se mananca calde langa pui cu usturoi.

turta in tigaie
Coacem turtele in tigaie de teflon

Asta-i tot.  Sa fiti sanatosi!

turta

Filed Under: Categorii retete, Retete cu carne de pui, Retete cu sos, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete simple Tagged With: aluat, condimente, faina, pui, pui cu turta, pui prajit, turta

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 10
  • Page 11
  • Page 12
  • Page 13
  • Page 14
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate