• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Retete din Oltenia

Praz umplut. Noblete si rafinament in farfurie

Praz umplut

Daca noi spunem despre praz ca este ceapa olteneasca, citeam undeva ca francezii vad in aceasta leguma o delicatesa, care merita atentie si respect, pentru gustul fin, rafinat si pentru preparatele elegante care se pot gati folosind prazul. Probabil, orgoliul si mandria oltenului, agasat de rafinatele si elegantele retete frantuzesti, au rabufnit si l-au determinat sa-si scoata prazul din papornita si – cine ar fi crezut? – sa-l umple pentru a dovedi lumii cum sta treaba cu innobilatul prazului.

Urzici cu usturoi si mamaliga la gratar

Urzici cu usturoi

Fiind o toamnă lungă au reapărut urzicile tinere pe meleaguri ce numai bătrânele precupeţe din pieţe le cunosc şi le străbat pentru culegerea acestei verzituri. Ele fac urzica prezentă în pieţe pentru suma modică de 1 leu punga. În schimbul a câţiva lei mi-am satisfăcut pofta şi plăcerea de urzici cu usturoi si mamaliga la grătar, găteală de regulă primăvăratic, când toţi mâncătorii de urzici aspirăm, conform obiceiului pământului, să ne schimbăm sângele.

Scoici de Dunare. Chiftele Gustoase la Superlativ

Chiftele de scoici

Chiftele din scoici de Dunare sau de balta sau de apa dulce cum doriti sa le spuneti seamana putin cu cele din carne de pui si sunt recunoscute in mediul dunarean si nu numai pentru gustul lor excelent

Salata de Varza Acra, Gustoasa si Sanatoasa

salata de varza murata

In copilărie, la bunici, în vacanţa de iarna, zilnic tataie obişnuia să-şi prepare această salata de varza acra şi când spun zilnic, nu exagerez cu nimic, minunându-mă si azi, gândind la câtă varză acră putea să manâce. Se manca între mese, cu şuncă, în zilele friguroase de iarna când, dupa ceva treabă prin gospodărie, se lua o pauză şi se intra în casa la căldură, prilej cu care se mai da peste cap un păhărel (păruţ, cum se zice in Oltenia) de ţuică.

Fasole teci, mancare de post cu tucara

mancare de fasole teci

Gandind sa profit, cat mai permite timpul si anotimpul, de prezenta taranilor in piata cu, probabil, ultimul val de productie autohtona de gradina am aruncat un ochi prin piata cartierului si am remarcat cam de o saptamana prezenta pe tarabe a celei de-a doua recolte de teci din acest an.

Pui cu usturoi si turte

pui cu usturoi

Pui cu usturoi si turtite calde, preparat taraneste cu un sos format din prajeala condimentata a puiului rumenit si usturoi, tocmai bun de intins in el cu turta calda. Mancare simpla, ce nu necesita iscusinta dar care te face sa te lingi pe degete. Se insoteste obligatoriu cu vin rosu usor.

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Interim pages omitted …
  • Page 10
  • Page 11
  • Page 12
  • Page 13
  • Page 14
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Rețete Diverse

Paella pe disc

Paella pe Disc. La Mal de Balta

Bulz - Presărăm brânza rasă

Bulz orasenesc. Preparat in trendul zilei

icre de fasole sau fasole mintita

Icre de fasole. Sau cum se minte fasolea

oua ochiuri pe pat de legume

Oua Ochiuri pe Pat de Legume

bors ucrainean de sfecla rosie

Bors de Sfecla Rosie cu Sir de Porc. Traditional Ucrainean

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate

Copyright © 2025