• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Papamond

Papamond

  • Categorii
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Gem si dulceata
    • Mancaruri cu carne
    • Mancaruri cu legume fara carne
    • Mezeluri
    • Muraturi si conserve
    • Paste si pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe si ciorbe
    • Desert
  • Ingrediente
    • Pui
    • Curcan
    • Porc
    • Vita
    • Miel si ied
    • Rata si gasca
    • Peste, scoici, melci
    • Cartofi
    • Fasole
    • Mazare
    • Orez
    • Varza
    • Vinete
    • Loboda, leurda si altele
    • Fructe
    • Oua
    • Branza
    • Ciupeci
  • Bucataria romaneasca
    • Ardeal
    • Banat
    • Dobrogea
    • Moldova
    • Muntenia
    • Oltenia
  • Bucatarie internationala
    • Americana
    • Asiatica
    • Europeana
    • Orientala
  • Sarbatori
    • Craciun
    • Pasti
  • Altele
    • Articole
    • Cum se face?
    • Retete cu sos
    • Retete de post
    • Retete ieftine
    • Retete la cuptor
    • Retete rapide
    • Retete simple

Bucataria romaneasca

Cartofi Boieresti pe Pat de Ciuperci si Morcov Dulce

November 11, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Dacă avem în vedere popularitatea şi modul cum se prezintă în restaurante, reţeta de cartofi boieresti, de cele mai multe ori, conţine bacon, şuncă sau un alt reprezentant al porcului. Este un preparat consistent care rareori îndeplineşte rolul de garnitură, iar despre salată nici nu poate fi vorba. Reţeta de cartofi boieresti de mai jos este o încercare de a da acestui preparat un rol mai pronunţat de salată sau garnitură. Bineînţeles că poate fi servită şi ca fel principal, cu atât mai mult că am îmbogăţit-o cu ciuperci aromate cu usturoi şi rondele dulci de morcov. Arătoşi, consistenţi şi cu un gust bogat, sunt convins că aceşti cartofi boiereşti vă vor câştiga pe deplin aprecierea.

Cartofi Boieresti

Ingrediente necesare cartofi boieresti:

  • 3-4 cartofi roşii mari, de aceaşi mărime
  • 300 ciuperci
  • 2 morcovi
  • 2 roşii
  • 1 ardei gras roşu
  • 1 ceapă
  • 4 căţei de usturoi
  • 1 legătură mărar
  • 1 legătură pătrunjel
  • ulei de măsline, oţet balsamic alb sau oţet de mere
  • sare, piper

Cartofi Boieresti 1

Spălăm cartofii şi îi punem la fiert, fără ai curăţa de coajă, într-un vas în care adăugăm o linguriţă de sare şi o jumătate de linguriţă de zahăr. Cantităţile se adaptează funcţie de câte porţii se doresc. Eu am fiert 3 cartofii roşii. Am ales cartofii roşii pentru că, fierţi, se taie mai uşor felii, fără să se sfarme. Tot în acelaşi vas cu cartofii am fiert şi cei doi morcovi. După ce cartofii au fiert se scot într-o strecurătoare şi se trec sub jet de apă rece, pentru a câştiga în fermitate şi a se tăia mai bine. Cu grijă, îi curăţăm de coajă şi îi tăiem felii de aproximativ o jumătate de cm, fără însă a tăia complet felia şi numai trei sferturi din cartof. Partea de jos, pe care stă cartoful nu o pătrundem cu cuţitul, pentru a păstra în preparatul final, pe cât se poate forma cartofului.

Cartofi Boieresti 2

Tăiem ciupercile felii şi le rumenim uşor într-o tigaie încinsă. Când ciupercile au căpătat culoare adăugăm 2 căţei de usturoi tăiaţi felii. Amestecăm şi luăm tigaia de pe foc. Morcovii fierţii îi tăiem rondele şi îi punem peste ciupercile călite. Presărăm şi puţin pătrunjel verde şi amestecăm uşor. Din acest preparat de ciuperci şi morcovi formăm pe un platou sau o farfurie mai largă un pat. Pe acest pat vom aşeza cartofii boiereşti.

Cartofi Boieresti 3

Tăiem mărunt roşiile, ardeiul gras şi ceapa şi le punem într-un bol. Adăugăm şi doi căţei de usturoi feliaţi. Preparăm un dressing din patru linguri ulei de măsline, două linguri oţet, piper proaspăt măcinat, sare şi mărar tocat din abundenţă. Două linguri din dressing le punem peste legumele tăiate şi amestecăm. Formăm astfel un fel de salată mai măruntă. Cu ajutorul unei linguriţe, cu grijă să nu îi sfărâmăm, împănăm cartofi, întroducând între felii câte o linguriţă de salată măruntă. Când facem această operaţiune, cartofii, incomplet tăiaţi felii, să fie deja aşezaţi pe patul de ciuperci şi morcovi. După ce am împănat toţi cartofii, restul de dresing îl punem, cu ajutorul unei linguriţe, peste cartofi. Dressing-ul uşor acrişor se va echilibra foarte bine cu morcovii dulci şi ciupercile călite. Sper să încercaţi şi să vă placă acest fel de cartofi boieresti. Aceştia se prezintă mai degrabă ca o salată bogată şi consistentă şi sunt mai puţin legaţi de tradiţionala reţetă de cartofi boieresti.

Să fiţi bine!

Cartofi Boieresti 4

Cartofi Boieresti 5

Cartofi Boieresti 6

Filed Under: Retete cu cartofi, Retete cu ciupeci, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete de salate, Retete din Muntenia, Retete garnituri, Retete gustari Tagged With: cartofi rosii, ciuperci, salata

Ciorba de Bibilica Dreasa cu Zdrente de Ou

October 14, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Bibilica sau bibiloiul, pasăre de curte zburatoare şi degrabă gălăgioasă, are o carne foarte asemănătoare cu a vânatului păsăresc, de o culoare mai vânătă, oleacă mai cu fibră şi grăsime galben intens. Ciorba de bibilica se remarcă prin dulceaţă şi gust intens, condiţionate, bineînţeles, de prezenţa, alaturi de bibilică, a unui bogat mix de legume, cu accent pus pe rădăcinoasele tradiţionale. Oul bătut cu mălai dă, nu numai zdreţele cu care înzestrăm ciorba de bibilica, ci şi rusticitatea aferentă blidului de vatră ţărănească, pe care foarte mulţi o îndrăgim şi o dorim la mesele noastre.

Ciorba de Bibilica

Necesar ciorba de bibilica dreasa cu ou:

  • 1 bibilica
  • 1 ceapă mare
  • 2 morcovi
  • 1 păstarnac
  • 1 ţelină micuţă
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 ardei gras
  • 200 gr bulion de casă sau roşii cubuleţe
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt şi câteva fire de leuştean
  • 1 ou plus o lingură de mălai
  • sare, piper, cimbru uscat (opţional)

Ciorba de Bibilica - carne de bibilica

Spălăm şi grijim bine bibilica, înlăturând resturi de pene şi puf (păsărica mea a fost din bătătură şi a necesitat această operaţiune), după care o tăiem bucăţi. Punem toată carnea într-o oală, inclusiv căpăţâna şi ghearele, şi o acoperim cu 5 litri de apă rece. O punem la fiert, pe foc mediu. Pe măsură ce apare spuma, o înlăturăm cu ajutorul unei strecurători dese sau a unei linguri. Lăsăm bibilica să fiarbă până ce, înfigând o furculiţă în carne, constatăm că acesta şi-a pierdut din rezistenţă şi s-a frăgezit.

Ciorba de Bibilica 2

Curăţăm şi tocăm toate legumele: ceapa, morcovul, ţelina, pastârnacul, rădăcina de pătrunjel, ardeiul. Le punem pe toate odată, în ciorba nostră. Poate vă întrebaţi de ce mă lupt cu atâtea rădăcinoase dar, dacă veţi face un experiment de chimie a ciorbii cu şi fără tripleta de ţelina, păstârnac şi pătrunjel, veţi constata diferenţele. Datorită rădăcinoaselor, am renunţat de mult la folosirea de vegeta sau alţi potenţiatori de arome. Adăugăm şi bulionul sau roşiile prospete tăiate mărunt. Lăsăm să fiarbă încet, până ce se gătesc legumele.

Ciorba de Bibilica 4

Spargem un ou într-un bol, punem peste el o lingură de mălai şi îi dăm un praf de sare. Îl bătem cu o furculiţă, pentru omogenizare. Putem pune un polonic de ciorbă fierbinte peste el sau îl punem direct în oală, nu importă. Gustăm ciorba şi o potrivim de sare. Dăm un praf de piper proaspăt măcinat şi aromăm cu pătrunjel mărunţit. Pe o vreme răcoroasă, ciorba de bibilica merge de minune cu hrean ras în oţet, combinaţie care te drege trupeşte de minune. Dacă preferaţi o ciorba mai acrişoară, zeama de varză sau borşul vă vor aduce mare mulţumire.

Să fiţi bine!

Ciorba de Bibilica 4

Ciorba de Bibilica 4

Filed Under: Retete cu carne de pui, Retete de supe si ciorbe, Retete din Oltenia Tagged With: bibilica, ciorba de pasare, ciorba taraneasca

Rata la Cuptor cu Varza Dulce Calita

October 4, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Dacă iarna este recomandat pentru un gurmand să aşeze o rață grasă pe varză murată, primăvara sau toamna eu aleg să pregătesc o rață la cuptor însoţită de varză dulce, proaspătă, preparată uşor al dente. Astfel, dacă în cazul verzei murate obţinem un preparat în care dulceaţa cărnii de raţă se armonizează cu acreala verzei murate, în cazul folosirii verzei proaspete obţinem o rață la cuptor mult mai dulce. Această dulceaţă o echilibrăm cu un mix de condimente mai ferm. Această reţetă nu este clasica raţă pe varză şi o asociere dintre rata rumenita in prealabil şi varză călită şi condimentată.

Rata la Cuptor

Ingrediente rata la cuptor cu varza dulce:

  • 1 raţă
  • 2 verze
  • 200 gr slanină de porc
  • 1 ceapă
  • 200 ml bulion
  • 1 măr verde
  • 1 legătură mărar
  • 1 legătură pătrunjel
  • coajă de portocală
  • 2 linguri miere
  • 2 linguri otet balsamic alb
  • 1 pahar vin alb
  • sare, boia, piper, cimbru, 2 foi de dafin

Rata la Cuptor 1

Grijim raţa şi o frecăm cu un amestec de sare grunjoasă, cimbru şi piper. Mărul verde curăţat de coajă, împreună cu legătura de pătrunjel, 2-3 crenguţe de cimbru şi două foi de dafin, se introduce în raţă. Aşezăm raţa într-un vas roman sau o tava de jena, punem un pahar de apă, unul de vin alb şi 2 linguri de ulei. Acoperim vasul cu folie de staniol şi îl dăm la cuptor pentru cca 90 de minute. După 45 de minute întoarcem raţa. Ultimele 10 minute înlăturăm folia de staniol şi lăsăm să se rumenească uşor raţa. In genere raţa este o pasăre care are suficientă grasime pentru a se găti în final în suc propiu, după ce se evaporă vinul şi apa.

Rata la Cuptor 2

Tocăm mărunt varza. Încingem un ceaun cu o lingură de ulei şi călim uşor ceapa mărunţită cu slănina (sau bacon) tăiată cubuleţe. Adăugăm varza tocata, o linguriţă de sare, şi amestecăm uşor ca varza să fie învăluită de grăsimea lăsată de slanină. Călim varza 10 minute până ce se înmoaie uşor, după care adăugăm bulion, cimbru, o lingură boia, o linguriţă piper şi mărarul tocat mărunt. Amestecăm, mai ţinem 5 minute pe foc şi dăm ceaunul la o parte.

Rata la Cuptor 3

Într-o tava punem toată zeama şi grăsimea rămasă de la gătitul raţei, adăugăm varza călită, amestecăm şi formăm un pat de varză pe care aşezăm raţa. Într-un bol punem mierea, oţetul balsanic, puţină coajă rasă de portocală, cimbru, piper, şi puţină boia. Amestecăm bine şi cu o pensulă ungem bine raţa. Acoperim din nou cu staniol şi dăm din nou rata la cuptor, de data asta pe varză. După cca 30 de minute înlăturăm staniolul şi ungem din nou raţa. Dăm tava la cuptor fără staniol să se rumenească raţa. Dup 10 minute tragem uşor tava şi mai dăm cu pensula pe raţă. Repetăm operaţiunea până ce raţa se îmbujorează frumos, după care oprim focul.  Desfacem raţa în porţii şi o servim alături de varză, mămăligă şi eventual un ardei iute murat.

Să fiţi bine!

Rata la Cuptor 4

Filed Under: Retete cu carne de rata si gasca, Retete cu varza, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Muntenia, Retete la cuptor Tagged With: carne de rata, rata la cuptor, varza calita, varza dulce

Tocana Picanta din Carne de Capra Servita cu Orez Brun

September 29, 2016 by Ovidiu Slavulete 1 Comment

Această simplă reţetă de tocana picanta este o idee despre cum am putea să ne îndeletnicim cu o bucăţică de carne de capră atunci când o avem în bucătărie. Mie, carnea de capră, îmi face o impresie foarte bună, şi deşi se găseşte mai rar, este bine a fi achiziţionată atunci când se iveşte ocazia. Toamna este momentul optim pentru a ne bucura de participarea acestei cărni, care, alături de varză, poate face multe like-uri printre meseni. Cum aroma de ciuşcă coaptă mi se pare răscolitoare, nu m-am putut abţine să nu personalizez această tocană cu o aromă rustică. Orezul care o însoţeşte este preparat făra pretenţii de chiverniseală, bazându-se pe propria-i calitate de orez brun, pe ceapa dulce, unt şi arome.

Tocana Picanta

Ingrediente necesare tocana picanta din carne de capra:

  • 1 kg carne de capra (pulpă, muşchi)
  • 200 gr orez brun
  • 2 cepe
  • 4 roşii bine coapte
  • 2 ardei bulgăreşti sau alt fel dar să fie doar semiiuţi
  • 1 ciuşcă – ardei uscat
  • 70-100 gr unt
  • sare, piper, boia dulce
  • pătrunjel verde pentru ornat şi aromat
  • ulei

Tocana Picanta 1

Tăiem carnea de capră bucăţi potrivite, cât o îmbucătură. În prealabil o curăţăm de eventualele pieliţe sau grăsime în exces, fără a exagera cu eliminarea grăsimii. Într-un ceaun sau cratiţă punem carnea de capră cu 3-4 linguri de ulei şi o rumenim uşor, până îşi schimbă culoarea. Adăugăm o cană bună de apă, cât sa nu înnece carnea şi lăsăm pe foc potrivit să scadă şi să se fragezească carnea. Când apa s-a evaporat şi aproape s-a prăjit carnea, adăugăm o ceapă tocată mărunt, un praf de piper şi unul de sare. Lăsăm la foc mic, să se înmoaie ceapa.

Tocana Picanta 2

Roşiile le crestăm şi le scufundăm câteva secunde în apă fierbinte pentru a le curăţa uşor de coajă. Tocăm mărunt atât roşiile cât şi ardeiul şi le punem în ceaun peste tocana. Adăugăm o linguriţă de boia dulce. Completăm sucul lăsat de roşii cu un panar mic de apă şi lăsăm să bolborosească şi să se formeze sosul de roşii. Când roşiile s-au gătit, sosul s-a format şi a “îmbrăcat” bine carnea, coacem pe flacăra de la aragaz un ardei uscat şi îl tocăm mărunt în tocana picanta. Amestecăm, gustăm, potrivim de sare şi oprim focul. Ardeiul uscat este acel ardei numit de olteni “ardei de raci”, care nu este iute. Acest ardei uscat copt îi va da tocanei o aromă aparte, care te invită la masă. Ardeiul verde cât şi cel uscat poate fi folosit la alegere, mai iute sau mai puţin iute, după cum obişnuiţi.

Tocana Picanta 3

Într-o tigaie călim cea dea doua ceapă tocată mărunt, cu un praf de sare. Când ceapa devine sticloasă adăugăm orezul brun şi amestecăm, călindu-l uşor şi pe acesta. Adăugăm un polonic de apă fierbinte sau supă de legume dacă avem. Amestecăm uşor şi lăsăm orezul să absoarbă apa şi să se umfle. Dacă mai este nevoie mai completăm cu apă până ce orezul este pufos. La final adăugăm untul şi piper proaspăt măcinat. Gustăm şi potrivim de sare.

Tocana Picanta 4

Aşezăm tocana picanta pe patul de orez pufos, ornăm cu pătrunjel verde şi o servim astfel la masă. Cei care doresc un orez mai aromat pot folosi, de exemplu, cimbru uscat. De asemenea, după preferinţe, acesta poate fi îmbogăţit cu legume după cum vede fiecare că i-ar sta mai bine lângă tocana picanta.

Să fiţi bine!

Tocana Picanta 5

Tocana Picanta 6

Filed Under: Retete cu carne de miel si ied, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete de sosuri, Retete din Oltenia Tagged With: carne de capra, garnitura de orez, orez brun, sos de rosii, tocana picanta, tocanita, tochitura

Pulpa de Ied la Ceaun cu Garnitura de Orez cu Ardei

September 10, 2016 by Ovidiu Slavulete Leave a Comment

Carnea de ied este mai putin grea decât carnea de miel, mai fragedă si se prepară mai repede, drept pentru care în ultimul timp am preferat-o celei de miel. Astazi am preparat o pulpa de ied la ceaun, gatită suficient încât carnea, oricum fragedă, să se desprindă uşor de pe os, pe care am servit-o alături de o garnitură de orez cu ardei kapia, bine condimentată cu piper. Am înclinat pentru un gust mai dulce al garniturii, drept pentru care am folosit din plin ceapă şi ardei.

Pulpa de Ied la Ceaun cu Garnitura de Orez cu Ardei

Ingrediente pulpa de ied la ceaun cu garnitura de orez cu ardei:

  • 1 pulpă de ied de cca 1 kg
  • 200 gr orez
  • 2 cepe
  • 2 ardei kapia
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 legătură pătrunjel
  • sare, piper, cimbru, foi de dafin
  • 50 gr unt
  • ulei

Pulpa de Ied la Ceaun cu Garnitura de Orez cu Ardei 1

Spălăm pulpa de ied, o curatim de pieliţe şi o tăiem bucăţi. Încingem puţin ulei într-un ceaun, punem bucăţile de care, piper boabe, un praf de sare, puţin cimbru şi două foi de dafin. Când carnea s-a rumenit uniform, adăugăm un pahar de apă, dăm focul încet, punem un capac pe ceaun, şi lăsăm carnea să se gătească încet până ce se desprinde uşor de pe os.

Pulpa de Ied la Ceaun cu Garnitura de Orez cu Ardei 2

Între timp curăţăm 2 cepe şi le tăiem mărunt. Ardeiul kapia îl spălăm, îi înlăturăm vinişoarele şi seminţele şi îl tăiem fideluţă. Încingem o tigaie cu 2 linguri de ulei şi călim ceapa. Dăm un praf de sare pentru ca ceapa să se înmoaie fără a se rumeni. Condimentăm cu piper proaspăt măcinat. Când ceapa începe să devină sticloasă, adăugăm ardeiul kapia şi căţeii de usturoi mărunţiţi. Călim până se înmoaie şi ardeiul şi adăugăm orezul. Amestecăm uşor ca orezul fie învelit de ulei şi să îl prindă fierbinţela puţin şi punem un polonic de supă de legume sau de apă călduţă. Când prima apă este absorbită, punem al doilea polonic şi tot aşa până obţinem un orez pufos. La final adăugăm untul şi sare după gust şi amestecăm uşor.

Pulpa de Ied la Ceaun cu Garnitura de Orez cu Ardei 4

Carnea, care între timp s-a gătit bine, o scoatem din ceaun şi o facem bucăţi, franjuri, înlăturând oaselele. Aşezăm bucăţile de carne peste orezul fierbinte, aromăm cu pătrunjel verde, punem capacul pe tigaie şi lăsăm 10 minute. După cum se vede, pulpa de ied la ceaun însoţită de această garnitură de orez şi ardei, se bazează pe ingrediente foarte puţine şi la îndemână, nu cere mult timp şi poate fi preparată şi de cei fără prea multă experienţă în bucătărie. Cu credinţa că o mâncare nu trebuie încărcată excesiv pentru a obţine savoare şi gust, şi această pulpa de ied la ceaun cade sub acelaşi verdict.

Să fiţi bine!

Pulpa de Ied la Ceaun cu Garnitura de Orez cu Ardei 3

Pulpa de Ied la Ceaun cu Garnitura de Orez cu Ardei 5

Pulpa de Ied la Ceaun cu Garnitura de Orez cu Ardei 6

Pulpa de Ied la Ceaun cu Garnitura de Orez cu Ardei 7

Filed Under: Retete cu carne de miel si ied, Retete cu orez, Retete de mancaruri cu carne, Retete din Oltenia, Retete rapide, Retete simple Tagged With: ardei, carne de ied, ceaun, garnitura, ied, orez

Tocanita de Ardei si Rosii – Lecso Fara Carne

August 27, 2016 by Ovidiu Slavulete 3 Comments

Această tocanita de ardei şi roşii este o mâncare tradiţională în Cehia, Slovacia (lečo), Germania (Letscho) sau Polonia ( leczo), dar mai ales în Ungaria unde există o mare varietate de reţete şi este foarte populară. Recomandările spun că cel mai bun lecso se prepară în perioada august-octombrie când ardeiul este la maturitate şi roşiile de câmp au cel mai bun gust. Toate reţetele de tocanita de ardei se bazează pe combinaţia de ardei, roşii şi ceapă la care se adaugă diverse condimente şi uneori usturoi. Se spune că cea mai bună tocană de ardei se face cu untură din slănină afumată, untură în care se rumeneşte bine ceapa. Unele reţete sunt cu carne sau cârnaţi, altele cu orez sau cartofi, iar altele se prepară cu roşii verzi – plătăgele. Este foarte gustoasă şi poate fi mâncată simplu, cu pâine albă sau drept garnitură la diverse fripturi sau la peşte. Lecso sau tocanita de ardei pote fi uşor conservată la borcan, pentru cămară, pentru a fi consumată peste iarnă.

Tocanita de Ardei si Rosii - Lecso Fara Carne (11)

Ingrediente necesare tocanita de ardei – lecso:

  • 1 kg ardei gras, kapia – diverse culori
  • 2 cepe mari
  • 3-4 roşii cărnoase şi bine coapte
  • 2-3 ardei coarnă-bulgăreşti, uşor iuţi (opţional, dacă mâncaţi sau nu, puţin iute)
  • 3-4 căţei de usturoi
  • sare, piper, boia
  • ulei de floarea soarelui sau untură

Tocanita de Ardei si Rosii - Lecso Fara Carne (8)

Curăţăm ceapa şi o tăiem julien. Încingem 2-3 linguri de ulei într-o tigaie mai încăpătoare şi călim ceapa cu un praf de sare. Ardeiul îl curăţăm de seminţe şi de vinişoare şi îl tăiem fideţuţă, nu foarte mic. După ce s-a călit ceapa, adăugăm ardeiul tăiat. Pentru că îmi place puţin iute, cât să pişte oleacă la limbă, am adăugat şi 2 ardei bulgăreşti uşor iuţi. Amestecăm şi lăsăm la foc potrivit cca 10 minute să se înmoaie cât de cât ardeiul, să-l ia bine înfierbinţeala şi să-şi lase gustul.

Tocanita de Ardei si Rosii - Lecso Fara Carne (1)

Condimentăm bogat cu piper şi două linguriţe de boia şi aromăm cu căţeii de usturoi mărunţiţi din cuţit. Cât timp se perpeleşte ardeiul, încălzim apă într-un vas, crestăm roşiile, le scufundăm în apă fierbinte şi apoi le înlăturăm coaja. Adăugăm roşiile tăiate cuburi sau felii micuţe şi omogenizăm bine. Lăsăm să bolborosească uşor în zeama lăsată de roşii timp de 10-15 minute până se înmoaie bine ardeiul. Dacă roşiile nu dau suficient suc, ajutam tocana cu o ceşcuţă de apă (nu va afecta cu nimic gustul). Nu lăsăm tocana în singurătate şi mestecăm destul de des în tigaie. Odată gatit ardeiul putem lasa sosul să scadă mai mult sau mai puţin, după cum preferăm. Gustăm de două-trei ori să verificăm dacă suntem pe calea cea bună. Potrivim de sare, după gust, la final, după ce sosul a scăzut.

Tocanita de Ardei si Rosii - Lecso Fara Carne (2)

Tocanita de ardei este bună, fie caldă fie rece, cu pâine albă, sau drept garnitură la friptură. De asemenea, poate fi servită alături de paste sau orez. Lecso poate fi pus în borcane şi sterilizat clasic, prin fierbere, caz în care poate fi pastrat în cămara fară a necesita neapărat temperaturi prea scăzute. La gust, tocanita de ardei se poate încadra în gama zacustelor, drept pentru care trebuie laudată şi mai ales mâncată. Drept condiment suplimentar poate fi încercat cu succes cimbrul, foaia de dafin sau piperul boabe iar ca aromă, cred că busuiocul ar fi bine primit. Cârnaţii mai de soi, rătăciţi în tocaniţă, pot umple de dorinţă gurmanzii. Boiaua sau paprika să fie obligatoriu de calitate ci nu praf de cărămidă, fără gust, cum se mai găseşte în plicurile din comerţul autohton.

Să fiţi bine!

Tocanita de Ardei si Rosii - Lecso Fara Carne (4)

Tocanita de Ardei si Rosii - Lecso Fara Carne (7)

Tocanita de Ardei si Rosii - Lecso Fara Carne (13)

Filed Under: Retete cu sos, Retete de mancaruri cu legume fara carne, Retete din Ardeal, Retete garnituri, Retete gustari, Retete ieftine, Retete rapide, Retete simple, Uncategorized Tagged With: ardei gras, garnitura, lecso, rosii, tocana, tocanita

  • « Go to Previous Page
  • Page 1
  • Page 2
  • Page 3
  • Page 4
  • Interim pages omitted …
  • Page 30
  • Go to Next Page »

Primary Sidebar

Copyright © 2025

  • Contact Papamond
  • Politica De Confidențialitate